Stručnjaci za ljudska prava kritiziraju ‘nasumične’ napade Izraela u Rafahu i traže kazne

Nezavisni stručnjaci za ljudska prava kažu da ti brutalni napadi predstavljaju očigledno kršenje međunarodnog prava i napad na ljudsko dostojanstvo.

Raseljeni Palestinci pregledaju svoje šatore uništene u izraelskom bombardovanju blizu objekta UNRWA-e zapadno od grada Rafaha (Jehad Alshrafi/AP Photo)

Pedeset međunarodnih stručnjaka za ljudska prava pozvalo je na odlučnu međunarodnu akciju kako bi se zaustavilo krvoproliće u Gazi. Kritizirali su „nasumične“ izraelske zračne napade na Rafah.

Posebno su izrazili bijes zbog napada u nedjelju navečer na kamp Tal al-Sultan, u kojem su smješteni raseljeni civili u Rafahu, u kojima je „poginulo najmanje 46 ljudi, od kojih su dvadeset i troje žene, djeca i starci“.

Stručnjaci su u saopćenju izdatom u srijedu, rekli: „Pojavile su se užasne slike razaranja, raseljavanja i smrti u Rafahu, na kojima se vide raskomadana djeca i ljudi koji su živi spaljeni u plastičnim šatorima, što je uzrokovalo užasan broj žrtava.“

Nezavisni stručnjaci za ljudska prava su naveli i da ti brutalni napadi predstavljaju očigledno kršenje međunarodnog prava i napad na ljudsko dostojanstvo.

„Bezobzirno gađanje lokacija za koje se zna da su skloništa raseljenih Palestinaca, u kojima se nalaze žene, djeca, osobe s invaliditetom i starci, predstavlja ozbiljno kršenje zakona rata i mračni podsjetnik na hitnu potrebu za međunarodnu akciju i odgovornost“, rekli su.

Dodali su: „Čak i ako izraelski lideri sada tvrde da su napadi bili greška, oni snose međunarodno-pravnu odgovornost“, napominjući da „opisivanje ovoga kao greške neće učiniti napade legalnim, niti će vratiti mrtve u Rafahu, niti utješiti ožalošćene koji su preživjeli.“

Izrael ignorirao sudske naredbe

Stručnjaci za ljudska prava su istakli da je napad uslijedio ubrzo nakon što je Međunarodni sud pravde donio historijsku odluku kojom „naređuje Izraelu da odmah zaustavi vojni napad jer svaka dalja akcija u Rafahu može dovesti do genocida“.

Upozorili su na to da je Izrael očigledno ignorirao ove naredbe tokom noćnog napada. Rekli su da su naredbe ICJ-a, poput onih izdatih 24. maja 2024. Izraelu, obavezujuće te naglasili potrebu da im se Izrael povinuje.

Spomenuli su da Izrael „nije bio kažnjen za svoje zločine nad palestinskim narodom decenijama kao ni za svoj brutalni napad na narod Gaze u proteklih osam mjeseci“.

Nezavisni stručnjaci pozvali su na nezavisnu međunarodnu istragu o napadima na kampove za raseljene u Rafahu, naglašavajući potrebu da se kazne odgovorni za ove „zločine“.

Pozvali su na hitne sankcije i druge mjere međunarodne zajednice da se izvrši pritisak na Izrael kako bi se pridržavao međunarodnog prava.

Izvor: Agencije