Rusija nije pozvana na 80. godišnjicu Dana D

Nijedan ruski zvaničnik neće biti pozvan na komemoraciju, na kojoj će biti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik SAD-a Joe Biden.

Sa prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice iskrcavanja (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

Rusija neće biti pozvana na svečanosti obilježavanja 80. godišnjice Dana D u Drugom svjetskom ratu naredne sedmice zbog rata u Ukrajini, otkrila su dva diplomatska izvora, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Organizatori su u aprilu rekli kako predsjednik Rusije Vladimir Putin neće biti pozvan na svečanosti u Francuskoj, ali da će neki ruski predstavnici biti dobrodošli u znak priznanja za ratnu žrtvu koju je Rusija tada iskazala.

Sada izvori kažu da nijedan ruski zvaničnik neće biti pozvan na komemoraciju, na kojoj će biti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik SAD-a Joe Biden.

“Kad postoji osoba, postoji problem. Kad nema osobe, nema problema”, rekao je jedan od diplomatskih izvora citirajući sovjetskog čelnika Josifa Staljina.

Troje drugih diplomata EU-a ranije ovog mjeseca reklo je za Reuters da je niz članica reklo da će biti nelagodno bude li Rusija prisustvovala ceremoniji, više od dvije godine nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu.

‘Veliki patriotski rat’

Više od 150.000 savezničkih trupa pokrenulo je 6. juna 1944. zračno, pomorsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji na Dan D, operaciju koja je u konačnici dovela do oslobađanja Zapadne Evrope od nacističke Njemačke.

Sovjetski Savez izgubio je više od 25 miliona života u, kako ga naziva, „Velikom patrioskom ratu“, a Rusija će godišnjicu obilježiti velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Ruski zvaničnici prijašnjih su godina prisustvovali ceremonijama Dana D.

Tokom obilježavanja 70. godišnjice 2014. godine, Putin je zajedno s tadašnjim čelnicima Francuske, Njemačke i Ukrajine uspostavio takozvani Normandijski format, kontaktnu grupu čiji je cilj bio rješavanje sukoba između Ukrajine i Rusije, u to vrijeme fokusiran na Donbas i Krim.

Izvor: Agencije