Rusija: Mogući novi koraci u nuklearnom odvraćanju, ovisno o SAD-u

Rusija bi mogla poduzeti dodatne korake u području nuklearnog odvraćanja ako Sjedinjene Američke Države rasporede projektile srednjeg i kratkog dometa u Evropi i Aziji.

Moskva je dugo upozoravala da će ukinuti moratorij koji je predložila nakon isteka sporazuma o raspoređivanju projektila kratkog i srednjeg dometa (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Rusija bi mogla poduzeti dodatne korake u području nuklearnog odvraćanja ako Sjedinjene Američke Države rasporede projektile srednjeg i kratkog dometa u Evropi i Aziji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA, prenosi Hina.

RIA se pozvala na planove SAD-a, objavljene u aprilu, za raspoređivanje projektila u indo-pacifičkoj regiji kao odgovor na ono što Washington vidi kao rastuću kinesku militarizaciju.

Takvo raspoređivanje prije bi bilo zabranjeno prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom iz 1987, iz kojeg se SAD službeno povukao 2019. nakon što je rekao da Moskva krši sporazum, što je optužba koju je Kremlj odbacio.

Rusija će možda poduzeti dodatne korake

Moskva je dugo upozoravala da će ukinuti moratorij koji je predložila nakon isteka sporazuma o raspoređivanju projektila kratkog i srednjeg dometa ako Washington nastavi s planovima za raspoređivanje takvih projektila u Aziji i Evropi.

Lavrov je za RIA-u rekao da će Rusija, možda, morati poduzeti i druge korake.

“Ne isključujemo dodatne korake u sferi nuklearnog odvraćanja jer će naši komandni centri i lokacije naših nuklearnih snaga biti u dometu američkih projektila”, rekao je Lavrov.

Izvor: Agencije