Haaretz: Slavljenje masakra u Rafahu pokazalo da ne postoji ‘drugačiji Izrael’

Neki u ekstremno desničarskim medijima u Izraelu ubrzo su počeli slaviti požare.

Vatra je zahvatila kamp za raseljene u Rafahu nakon što ga je bombardovala izraelska vojska (Ali Jadallah/Anadolu Agency)

Neki kažu da je slavljenje masakra nad civilima u Rafahu, koje je priredila izraelska desnica, pravo (ružno) lice Izraela, zbog čega se oni koji vjeruju ili, ustvari, znaju da postoji „drugačiji Izrael“, suočavaju s nemogućim izazovom u nastojanju da dokažu suprotno.

Ovo stoji u sažetku jednog članka u izraelskom listu Haaretz, u kojem se na početku tvrdi da je masakr koji se dogodio u palestinskom gradu Rafahu u nedjelju bio neizbježan jer, bez obzira na to koliko su izraelski vojni udari bili precizni, prije ili kasnije morali su uzrokovati masovne ljudske gubitke jer je u šatorima na ovom području više od milion palestinskih izbjeglica.

U listu je pojašnjeno da je ovaj izraelski napad izazvao velika razaranja i rezultirao smrću najmanje 45 ljudi, a na snimcima se vide civili u šatorima oko kojih je pakao.

Autorica članka Allison Kaplan Sommer kaže da su izraelski lideri te građani i oni koji ih podržavaju u inozemstvu spremni braniti izraelsku „moralnu“ vojsku.

Istakla je da su odbili i osudili bilo kakve navode da je agresija mogla biti izbjegnuta, zatim bilo kakve primjedbe da je ono što se dogodilo namjerno učinjeno, kao i upotrebu riječi poput „genocid“ ili „masakr“.

Takve optužbe predstavljaju „iskrivljavanje istine, u najboljem slučaju, i podli antisemitizam, u najgorem slučaju“, kako tvrde.

Ali ovog puta je „od početka jasno da će njihovi napori biti uzaludni“, rekla je Sommer.

Magal i Ben Gvir

Neki u ekstremno desničarskim medijima u Izraelu ubrzo su počeli slaviti požare, kaže autorica, a time i smrt onih koji su zahvaćeni plamenom, šaljivo upoređujući slike s lomačama koje su simbol Lag BaOmera, jevrejskog praznika koji se obilježavao na isti dan kada i ovaj masakr.

Dodala je da su ti ekstremisti izrazili svoju sreću što je ovaj požar bio „centralna lomača u Rafahu“ te su poželjeli onima koje je zahvatila vatra „sretan Bajram“ u postovima na platformi X, koji su kasnije izbrisani, ali neće biti zaboravljeni, već će se smatrati dokazom da je požar bio namjeran, pa čak i slavljen, kako je rekla Sommer.

Sommer je objasnila da je najistaknutiji novinar koji je raspirio vatru mržnje Yinon Magal, za kojeg se čini da se, kao i ministar ekstremista, raduje i ponosi drskim manifestacijama koje ukazuju na prezir prema životima Palestinaca i negiranje njihove ljudskosti.

U zaključku je rekla da je ponašanje Ben Gvira i Magala dovoljan dokaz u namjeri da se opstruira bilo koji pokušaj Izraela da opravda ponašanje svoje vojske, što otežava brisanje slike „ružnog lica Izraela“ onima koji su uvjereni da on ima drugu stranu.

Izvor: Agencije