Izbori u Južnoafričkoj Republici: Neizvjesna utrka u atmosferi nezadovoljstva

ANC bi zbog toga mogao biti primoran koalirati s političkim rivalima, što će potencijalno ugroziti vlast predsjednika Cyrila Ramaphose. 

Opozicija obećala svojim pristalicama da će na parlamentarnim izborima svrgnuti Afrički nacionalni kongres (ANC) (REUTERS/Siphiwe Sibeko)

Južnoafrikanci u srijedu izlaze na izbore u vrijeme velikog nezadovoljstva stanovništva zbog redukcija struje, nezaposlenosti i korupcije koji prijete kraju političke dominacije Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), trideset godina nakon što ga je na vlast doveo Nelson Mandela.

Ankete pokazuju da bi podrška toj stranci mogla pasti na rekordno niskih 40 posto, u poređenju s 2019. godinom kad je dobila 57,5 posto glasova.

ANC bi zbog toga mogao biti primoran koalirati s političkim rivalima, što će potencijalno ugroziti vlast predsjednika Cyrila Ramaphose, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neizvjesna borba za vlast

Ipak, anketa Afrobarometra objavljena ranije ove sedmice pokazala je da je trećina birača i dalje neodlučna, zbog čega se ovi izbori smatraju jednim od najneizvjesnijih u demokratskoj historiji zemlje.

Nicole Beardsworth, politologinja sa univerziteta Witwatersrand, smatra da će ANC nazadovati na dan izbora, posebno zbog Ramaphosinih ovomjesečnih populističkih odluka poput nacionalnog zdravstvenog osiguranja.

“Mislim da ANC neće dobiti više od 50 posto”, rekla je.

“Morat će pregovarati o koaliciji. Ključno pitanje je s kim?”, dodala je.

To će u velikom dijelu zavisiti od rezultata izbora. Mala razlika omogućila bi Kongresu da koalira s marginalnim strankama koje će imati minimalne zahtjeve.

Lošiji rezultat primorao bi stranku na koaliciju s Marksističkim borcima za ekonomsku slobodu (EEF). Alternativa je koalicija s nizom manjih stranaka, što bi moglo usporiti donošenje odluka.

Dio posmatrača se nada da će kažnjavanje ANC-a na izborima primorati tu stranku da se ‘očisti’.

“Iz toga bi se mogla stvoriti drugačija stranka”, smatra neovisni analitičar Ralph Mathekga.

Rizik

Opozicija u Južnoafričkoj Republici obećala je svojim pristalicama da će u srijedu na parlamentarnim izborima svrgnuti ANC, stranku koja je na vlasti od kraja aparthejda i riskira historijski neuspjeh nakon što su predstojeći izbori najavljeni kao najsporniji u posljednjih trideset godina.

Na stadionu u Benoniju, nedaleko od Johannesburga, jučer se na posljednjem okupljanju Demokratskog saveza (DA) okupilo više hiljada pristalica kojima je na majicama, zastavama i suncobranima pisalo “Spasimo Južnoafričku Republiku”.

“U srijedu će ANC izgubiti većinu koju je decenijama zloupotrebljavao, većinu koju je koristio da bi ovu zemlju gurnuo u nezaposlenost, korupciju i loš način upravljanja”, kazao je lider Demokratskog saveza John Steenhuisen.

Biračko pravo ima više od 27 miliona ljudi

“U srijedu ćemo okončati vladavinu ANC-a i otvorit će se novo poglavlje za ovu zemlju”, poručio je okupljenima vođa Liberalnog pokreta koji bi, prema preliminarnim podacima, na izborima trebao dobiti 25 posto glasova.

Dana 29. maja na birališta je pozvano 27,6 miliona birača. Oni će birati 400 zastupnika koji će potom imenovati sljedećeg predsjednika. U igri je pedesetak stranaka.

Brojni su birači podijeljeni između lojalnosti ANC-u, koji je oslobodio zemlju od jarma aparthejda i rastućeg razočaranja potaknutog nezaposlenošću i nestašicom vode i struje trideset godina nakon dolaska demokratije, što bi ih moglo odvratiti od glasanja za historijsku stranku.

Sve veći broj slučajeva korupcije u koju su uključeni članovi ANC-a duboko je narušio povjerenje birača. Stoga stranka riskira da prvi put izgubi apsolutnu većinu u parlamentu te u anketama oscilira između 40 i 46 posto glasova.

Uspjesi i neuspjesi

Ceste, kanalizacijski sistemi i škole propadaju iznutra. Trećina stanovnika je nezaposlena, a korupcija je raširena.

Ipak, snažna vladavina prava, jedna od pozitivnih ostavština ANC-a, omogućava procese protiv moćnih pojedinaca poput bivšeg predsjednika Jacoba Zume.

Zuma je u decembru stvorio stranku uMkhonto we Sizve (MK) koja bi mogla ANC-u oduzeti dio glasova na istoku zemlje. Bivši predsjednik mogao bi uzrokovati haos u zemlji ako se njegovim pobornicima, koji su pokrenuli velike nemire kad je 2021. godine uhapšen, ne svide rezultati izbora.

Južnoafrički pravosudni sistem ima jasna pravila za formiranje koalicija, iako se to još dosad nikad nije dogodilo”, rekao je Chris Vandome iz Chatham Housea.

“Južnoafrički sistem dizajniran je da stranke u vrlo fragmentiranoj zemlji mogu sarađivati”, dodao je.

“Nije stvoren da dominantna stranka zadrži kontrolu 30 godina”.

Izvor: Agencije