Bivši šef Mossada prijetio tužiteljici ICC-a

Prema izvještaju, bivši šef Mossada pokušao je izvršiti pritisak na Fatou Bensoudu da odustane od istrage ratnih zločina 2021. godine.

Jedna osoba upoznata sa Cohenovim aktivnostima rekla je da je koristio 'prezira vrijednu taktiku' protiv Bensoude u neuspješnom pokušaju da je zastraši [Amir Cohen/Reuters]

Bivši šef Mossada prijetio je glavnoj tužiteljici Međunarodnog krivičnog suda (ICC) kako bi pokušao izboriti odbacivanje istrage za ratne zločine 2021. godine, objavili su mediji.

Yossi Cohen, bivši šef izraelske vanjske obavještajne agencije Mossad, prijetio je bivšoj tužiteljici ICC-a Fatoui Bensoudi tokom niza tajnih sastanaka, izvijestio je u utorak list The Guardian.

Izvještaj je slaže sa drugima, koji sugeriraju da su Izrael i njegovi glavni zapadni saveznici pokušali vršiti pritisak na međunarodna pravosudna tijela.

Cohenov tajni kontakt radi pritiska na Bensoudu dogodio se u godinama koje su prethodile njenoj odluci da otvori službenu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijima, navodi se u izvještaju, u kojem se britanski list poziva na brojne anonimne izvore.

‘Stvari koje bi mogle ugroziti vašu sigurnost’

Prošle sedmice, Bensoudin nasljednik Karim Khan podnio je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, na temelju te istrage pokrenute 2021. godine.

Khan je objavio da njegov ured ima “razumne razloge” vjerovati da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant snose “krivičnu odgovornost” za “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

Jedna osoba upoznata sa Cohenovim aktivnostima rekla je da je koristio “prezira vrijednu taktiku” protiv Bensoude u neuspješnom pokušaju da je zastraši i utiče na nju.

Prema pričama koje je podijelio sa zvaničnicima ICC-a, navodno joj je rekao: “Trebala bi nam pomoći i pustiti nas da se brinemo za tebe. Ne želite se upuštati u stvari koje bi mogle ugroziti vašu ili sigurnost vaše porodice.”

Khan je također zatražio naloge za hapšenje trojice vođa Hamasa – Yahyje Sinwara, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Haniyeha – za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izrael nije član ICC-a i ne priznaje njegovu nadležnost.

Izrael se također suočio s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), najvišem sudu Ujedinjenih naroda, koji, kao i ICC, ima sjedište u Hagu.

Izraelski i američki pritisak na sudije

Stručnjaci vjeruju da optužnice ICC-a dodatno potkopavaju legitimitet izraelskog rata protiv Gaze i kompliciraju njegov dobar odnos sa evropskim saveznicima koji su članovi Rimskog statuta.

No, vjeruje se da SAD, ključni saveznik Izraela, štiti izraelsku vladu od posljedica kršenja međunarodnog prava.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Khanov potez protiv izraelskih dužnosnika “nečuvenim”. Državni sekretar Antony Blinken sugerirao je da bi Bijela kuća bila voljna raditi sa članovima Kongresa na kažnjavanju Međunarodnog suda.

Nekoliko američkih zakonodavaca također je pozvalo Washington da uvede sankcije protiv ICC-a nakon što je tužilac zatražio naloge za hapšenje.

Palestinci se plaše da će Izrael i SAD izvršiti pritisak na sudije ICC-a da odbiju Khanove zahtjeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije