Zvaničnik Hamasa odbacio navode o novim pregovorima s Izraelom

Izraelski mediji objavili su kako će se pregovori o prekidu vatre u Gazi nastaviti u utorak u Kairu.

Dim iznad Rafaha nakon izraelskih udara (Reuters/ Mohammed Salem)

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je kako nema potrebe za novim pregovorima s Izraelom, u vrijeme izraelskih medijskih izvještaja o tome kako postoji namjera da se obnove pregovori o primirju u Gazi.

U telefonskom intervjuu za Al Jazeeru Arabic u subotu, Hamdan je rekao da je glavni zahtjev da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze i da prestane svaka agresija.

“Ne trebaju nam novi pregovori”, rekao je, dodajući da je Hamas već pristao na prijedlog prekida vatre koji je Izrael odbio.

“Nema garancija da će [Izrael] prihvatiti nove prijedloge za pregovore… Ako nema ozbiljnih garancija, to znači davanje Izraelu više vremena za nastavak agresije”, dodao je.

Ranije ovog mjeseca, Hamas je odobrio prijedlog za prekid vatre u sedmomjesečnom ratu u Gazi koji su iznijeli posrednici Katar i Egipat, iako je Izrael rekao da prijedlog ne ispunjava njegove zahtjeve.

Zahtjevi Hamasa

U subotu su, prema izraelskim medijima, zvaničnici uključeni u pregovore rekli da izraelska Vlada namjerava obnoviti pregovore o sporazumu o oslobađanju zarobljenika iz Gaze u narednim danima, nakon sastanka s posrednicima u Parizu.

Prema medijima, šef izraelske obavještajne službe David Barnea dogovorio je novi okvir za zastale pregovore s posrednicima, direktorom CIA-e Billom Burnsom i katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem.

Novu ponudu sastavio je izraelski pregovarački tim i sadrži moguća rješenja za tačke neslaganja u prethodnim razgovorima. No, zvaničnici Ministarstva odbrane vjeruju da će se Izrael, čak i ako pristane na privremeni prekid vatre, moći ponovo vratiti u rat nakon nekoliko mjeseci kada bude potrebno.

Hamas insistira da nije voljan prihvatiti samo privremeni prekid vatre, već da prekid borbi mora biti trajan.

Izrael je sa druge strane poručivao kako rat neće završiti prije nego što se ostvare njegovi ciljevi, uključujući potpuni poraz Hamasa. Međutim, pod sve većim je međunarodnim pritiskom da prestane i sve je više izoliran.

Među nedavnim udarcima za Izrael je nalog Međunarodnog suda pravde (ICJ) da zaustavi svoju ofanzivu na Rafah, potez glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da traži naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta te odluka Irske, Norveške i Španije da priznaju Palestinu.

Prijelaz Rafah

U međuvremenu, Washington je saopćio kako je šef diplomatije Antony Blinken također razgovarao s izraelskim ministrom ratnog kabineta Bennyjem Gantzom o novim naporima da se postigne prekid vatre i ponovo otvori granični prijelaz u gradu Rafahu na krajnjem jugu Gaze.

Portal Al-Qahera navodi da Kairo također nastavlja “svoje napore da ponovo aktivira pregovore o prekidu vatre i razmjenu zarobljenika i zatvorenika”. Dodaje se da Egipat vrši “sve vrste pritiska na Izrael da hitno pusti pomoć i gorivo” zaglavljene na prelazu Rafah nakon što ga je Izrael zatvorio ranije ovog mjeseca.

No, zvaničnik Hamasa negirao je navode izraelskih medija da će se pregovori o prekidu vatre u Gazi nastaviti u Kairu u utorak.

“Nema datuma”, rekao je neimenovani dužnosnik Hamasa novinskoj agenciji Reuters na pitanje o tim navodima.

Razgovori s ciljem postizanja sporazuma o oslobađanju talaca i primirju za Gazu zaustavljeni su ovog mjeseca nakon što je Izrael pokrenuo vojnu operaciju u Rafahu.

Najmanje 35.903 ljudi je ubijeno, a 80.420 ranjeno u izraelskom ratu protiv Gaze od 7. oktobra. Revidirani broj mrtvih u Izraelu od Hamasovog napada iznosi 1.139, a deseci su još uvijek zarobljeni.

Izvor: Al Jazeera