Palestinski zvaničnik za Al Jazeeru: Više zemalja će priznati Palestinu

U srijedu su Španija, Norveška i Irska objavile svoje službeno priznavanje Palestine, dok su Slovenija i Malta najavile spremnost za njeno priznavanje.

Awadallah smatra da priznavanje Palestine od strane zemalja doprinosi podršci i zaštiti prava palestinskog naroda (Anadolija)

Piše: Awad Rajou

Ramallah – Ambasador Omar Awadallah, pomoćnik palestinskog ministra vanjskih poslova za pitanja Ujedinjenih naroda i njihove organizacije, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da je broj zemalja koje su priznale Palestinu 147, dodajući da reakcije Izraela na priznavanje Palestine od tri evropske zemlje predstavljaju „izraelsku histeriju“ te da se okupacija susreće sa zakonskim procedurama za zločine kao što je krađa palestinskih fondova.

U srijedu su Španija, Norveška i Irska objavile svoje službeno priznavanje Palestine, dok su Slovenija i Malta najavile spremnost za njeno priznavanje. Prije toga, 10. maja, Generalna skupština UN-a je usvojila rezoluciju kojom se proglašava da je Palestina ispunila sve uslove za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, za koju su glasale 143 zemlje, 25 je bilo suzdržanih, dok je 9 zemalja glasalo protiv rezolucije.

Tome je prethodilo iskorištavanje veta SAD-a 18. aprila, što je spriječilo Vijeće sigurnosti da usvoji nacrt rezolucije u kojoj se preporučuje prijem Palestine u Ujedinjene nacije.

Izrael je na priznavanje Palestine od tri zemlje odgovorio određenim mjerama na terenu, od kojih je prva bila ukidanje takozvanog zakona o razdruživanju na sjeveru okupirane Zapadne obale, čime je omogućio povratak doseljenika u tri naselja. Zatim je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich najavio njegovo odbijanje da prenese porezne prihode vlastima i podnio zahtjev za odobravanjem sankcija protiv njih, dok je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir upao u džamiju Al-Aksa i napao zemlje koje su priznale Palestinu.

Ovaj razvoj događaja uslijedio je nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud donio odluke o optužbama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta za činjenje ratnih zločina tokom agresije na Pojas Gaze koja traje od 7. oktobra prošle godine.

U nastavku je intervju sa palestinskim zvaničnikom.

  • Koliko je važno da Španija, Norveška i Irska priznaju palestinsku državu?

– Važnost priznavanja od ove tri zemlje proizilazi iz činjenice da su one evropske zemlje i da su neke od njih članice Evropske unije, koja ima veliku ulogu u zaštiti palestinskog naroda, očuvanju rješenja o dvije države zasnovanom na okončanju izraelske kolonijalne okupacije i postizanju prava na samoopredjeljenje palestinskog naroda.

Dakle, ne gledamo na ovo kao da postoje tri zemlje koje su to priznale u brojčanom smislu, već kažemo da postoje demokratije i zemlje koje stoje uz međunarodno pravo i prava naroda, posebno palestinskog naroda, da imaju jednaka prava kao i drugi. Dakle, postoje stotine hiljada i milioni pojedinaca koji su uz naš narod.

Ove tri zemlje, također, imaju težinu u pogledu svojih pravnih i moralnih pozicija koje podržavaju očuvanje multilateralnog međunarodnog sistema zasnovanog na međunarodnom pravu.

  • Kakvu korist od ovih priznavanja ima Palestina? Kako se mogu politički iskoristiti?

– Priznavanje u ovom trenutku, kada je palestinski narod izložen borbi s negiranjem njegovog postojanja i genocidu, je veoma važna stvar. To je poruka da palestinski narod mora dobiti svoja neotuđiva prava, od kojih je najvažnije nezavisnost u svojoj državi i zaustavljanje ove izraelske kolonijalne okupacije.

Ovo priznavanje je, također, veoma korisno zbog toga što, kada ove zemlje priznaju Palestinu, doprinose podršci pravima palestinskog naroda i doprinose njihovoj zaštiti te osiguravanju postojanje jasnog mehanizma za okončanje okupacije.

Također, administrativno-pravni sistem u ovim zemljama, budući da se bavi administrativnim sistemom u Palestini, može doprinijeti odgovaranju za zločine okupacije i zločine koje ona čini na međunarodno-pravnom nivou, ali i na lokalnom pravosudnom nivou ovih zemalja općenito.

Stoga ove zemlje doprinose tome da rješenje dvije države bude moguće i djelotvorno rješenje. Ovo je stvarni oblik implementacije rješenja dvije države kroz priznavanje palestinske države.

  • Koje su najistaknutije zemlje od kojih se očekuje da uskoro priznaju Palestinu?

– Mnogo je zemalja koje su spremne za to i smatraju da je važno priznati Palestinu kako bi se zaštitilo rješenje o dvije države, jer je priznavanje suvereno pitanje za zemlje na bilateralnom nivou.

Svjedoci smo da ima mnogo zemalja koje su glasale za odluku o podizanju statusa Palestine u Ujedinjenim nacijama i njenoj podobnosti za članstvo, a među njima je niz i evropskih i neevropskih zemalja koje su glasale za ovu odluku te se očekuje da će što prije priznati Palestinu, ali ne želimo reći koje su to države trenutno.

Želimo da sve zemlje priznaju Palestinu jer je to historijsko, prirodno i zakonsko pravo palestinskog naroda, pogotovo što je to njegovo pravo više od 76 godina, od kako je donijeta rezolucija UN-a o podjeli, odnosno, postojanju palestinske arapske države na zemlji historijske Palestine i postojanju izraelske države.

Važno je da sve zemlje priznaju Palestinu, ali zemlje koje svoje priznavanje i dalje vezuju za prihvatanje Izraela ne vide stvarnost, jer daju izraelskoj strani da onemogući samoopredjeljenje palestinskom narodu, što je neprihvatljivo.

Zapravo, sa čuđenjem i neodobravanjem gledamo na ove zemlje koje povezuju pravo na samoopredjeljenje palestinskog naroda, nezavisnost njihove države i okončanje okupacije sa odobravanjem ovoga od strane fašističke vlade, poput sadašnje izraelske vlade.

  • Kako komentirate mjere koje je Izrael poduzeo kao odgovor na priznavanje Palestine od strane tri zemlje?

– Što se tiče izraelskih izjava i postupaka, jasno je da postoji izraelska histerija protiv rukovodstva i palestinskog naroda, a čuli smo je kada smo se pridružili Međunarodnom krivičnom sudu i drugim međunarodnim institucijama, kada je okupacija pokušala da kazni palestinski narod i njegovo rukovodstvo sprečavanjem slanja našeg novca.

Te mjere određuje međunarodna zajednica ako prihvati da pravni koraci koje je poduzela Palestina kako bi ostvarila svoja prava budu suočeni sa zločinima, kao što je zločin krađe novca palestinskog naroda u kliringu (porezni prihodi) ili zločin kolonijalnog naseljavanja koji razmatra Međunarodni krivični sud.

Izrael se suočava sa palestinskim pravnim i pozitivnim putem protiv ratnih zločina i vjerujemo da će – prije ili kasnije – izraelsko vodstvo biti izvedeno pred međunarodne sudove i za njih odgovarati.

Palestinski narod je ujedinjen u suprotstavljanju ovoj kolonijalnoj okupaciji i suprotstavljanju svim mjerama koje je Izrael poduzeo da kazni njih i njihovo vodstvo zbog poduzimanja zakonskih koraka kako bi sačuvali svoja prava.

  • Kakvi su pomaci oko priznavanja Palestine na nivou Vijeća sigurnosti i međunarodnih institucija?

– Pomaci na međunarodnom nivou se dešavaju, bilo da su u Vijeću sigurnosti, Generalnoj skupštini, Vijeću za ljudska prava ili u međunarodnim sudovima, poput Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog suda pravde.

Sav ovaj međunarodni institucionalni rad i rad sa međunarodnim sistemom se nastavlja u cilju suprotstavljanja okupaciji zbog zločina koje čini nad palestinskim narodom.

Pomaci će se i dalje dešavati, priznavanje će se nastaviti sve dok ova izraelska agresija na palestinski narod ne prestane i dok se kolonijalni sistem ne suoči s kaznom za zločine koje čini nad palestinskim narodom.

Ali, sada je prioritet zaustaviti agresiju i postići primirje, zaštititi palestinski narod od prisilnog raseljavanja i raditi na tome da zemlje preuzmu niz posljedica i sankcija protiv Izraela. Ovo je sažetak onoga što je poduzelo palestinsko vodstvo kako bi se suprotstavilo zločinima počinjenim nad palestinskim narodom.

Izvor: Al Jazeera