Četiri antimuslimanske tvrdnje koje dominiraju izborima u Indiji: Šta je istina?

Indijski hinduistički nacionalisti plasirali su teorije zavjere o muslimanima. Donosimo nekoliko činjenica o njihovim tvrdnjama.

Kritičari su optužili Modija i njegovu partiju da promovišu stavove koji se tumače kao tihi pozivi protivnicima islama na ekstremnodesnoj strani političkog spektra Indije (Al Jazeera)

U aprilu, dok se Indija pripremala za prvu od sedam faza velikih nacionalnih izbora koji će završiti 4. juna, anketari su pitali birače šta ih najviše brine.

Radna mjesta i inflacija zauzeli su najviše mjesto u njihovim odgovorima. Ali, dok su premijer Narendra Modi i njegova stranka Bharatiya Janata (BJP) pokušavali da odbrane rezultate svoje desetogodišnje vladavine suočeni s kritikama opozicije predvođene Kongresnom strankom, kritičari su ih također optužili da promovišu stavove koji se tumače kao tihi pozivi protivnicima islama na ekstremnodesnoj strani političkog spektra Indije.

Opozicija je optužila Modija za govor mržnje protiv muslimana, a indijska izborna komisija – nezavisno tijelo zaduženo za održavanje izbora u zemlji – poslalo je upozorenje šefu stranke BJP-a o komentarima premijera. Izborni zakoni ne dopuštaju otvoreno korištenje religije za prikupljanje glasova. Ali Modi je negirao da je učestvovao u govoru mržnje.

Al Jazeera je provjerila četiri tvrdnje o muslimanima – najvećoj vjerskoj manjini u Indiji, kojih ima 200 miliona – koje su dominirale izbornim diskursom posljednjih dana.

‘Oni s više djece’

Šta je rekao Modi: Tokom predizbornog skupa 21. aprila u zapadnoj saveznoj državi Rajasthan, Modi je tvrdio da će Kongresna stranka, ako dođe na vlast, podijeliti bogatstvo zemlje među muslimanima. “Kada su posljednji put bili na vlasti, Kongres je rekao da muslimani prvi imaju pravo na resurse nacije. Što to znači? Ako dođu na vlast, to znači da će pokupiti svo bogatstvo. A kome će ga dati? Onima koji imaju više djece. Infiltratorima.”

Gotovo mjesec dana kasnije, na pitanje novinara Networka 18 zašto je upotrijebio taj jezik dok je govorio o muslimanima u Rajasthanu, indijski premijer je negirao da je mislio na muslimane. “Zašto činite nepravdu muslimanima?” rekao je poručivši da u siromašnim porodicama vlada prenaseljenost. “Nikad nisam rekao hindu ili musliman.”

Ali Modi je ranije koristio termin muslimana koji imaju posebno visoku reproduktivnu stopu. Godine 2002, nakon smrtonosnih antimuslimanskih nemira u državi Gujarat, gdje je u to vrijeme bio glavni ministar, suočio se s pitanjima zbog neuspjeha njegove vlade da podrži kampove za pomoć žrtvama, koje su uglavnom osnovale neprofitne i muslimanske grupe. Na jednom predizbornom skupu u to vrijeme, Modi je sugerisao da bi takvi kampovi za pomoć mogli postati „centri za proizvodnju beba“, a kako bi za „neke ljude“ to moglo značiti porodicu od čak 25 djece.

Šira tvrdnja: Ideja o eksploziji muslimanskog stanovništva je centralna u hinduističkoj većinskoj teoriji zavjere koja sugeriše da muslimanska zajednica namjerno brzo raste kako bi pretekla hindusku populaciju u budućnosti.

Nije različita od “teorije velike zamjene” na Zapadu, teorije zavjere bijelih nacionalista koja kaže da će imigracija obojenih ljudi učiniti bijele ljude manjinom u zapadnim zemljama. U Indiji, krajnja desnica to naziva “populacijskim džihadom”.

Nakon što je premijerov Ekonomski savjetodavni komitet 7. maja objavio izvještaj u kojem se sugeriše da je udio Hindusa u indijskoj populaciji pao za 7,8 posto između 1950. i 2015. godine, a da je muslimanski udio porastao za 43,2 posto, čelnici BJP-a sve više promicali sugestije da će Hindusi u zemlji biti u opasnosti ako bi opozicija došla na vlast.

Činjenice: Kritičari tvrde da se u tvrdnjama BJP-a selektivno koriste brojke kako bi se poduprla priča o demografskoj eksploziji, koju inače pobijaju vlastiti podaci. Sve u svemu, muslimani imaju veći natalitet od hindusa, ali jaz između njih se smanjuje. Nacionalna anketa o zdravlju porodice u Indiji pokazuje da se muslimanske žene u Indiji suočavaju s najoštrijim padom ukupne stope fertiliteta u tri decenije od 1992. do 2015. godine. Ukupna stopa fertiliteta za muslimane je opala za 2,05 posto, u poređenju sa padom od 1,36 posto među Hindu ženama.

Stope fertiliteta u Indiji također se uveliko razlikuju po regijama. Na nacionalnom nivou, stopa fertiliteta je 2,36 posto za muslimane i 1,94 posto za hinduse. Ali u sjevernoj indijskoj državi Bihar, na primjer, gdje 83 posto stanovništva čine hindusi, ukupna stopa fertiliteta je 3 posto – više od nacionalnog prosjeka za obje zajednice. U međuvremenu, u južnoj državi Kerala, gdje hindusi čine 55 posto stanovništva, a muslimani 27 posto, ukupna stopa fertiliteta je 1,8.

‘Kongres će pograbiti mangalsutre, dati ih svojoj bazi glasova’

Šta je rekao Modi: U govoru od 23. aprila, Modi je također upozorio ljude da će Kongres oduzeti imovinu – poput svadbene ogrlice – mangalsutre – hindusa i dati je svojoj „bazi glasova“. Općenito se smatralo da je Modi mislio na muslimane. Često je optuživao Kongres za “politiku umirivanja” prema muslimanima, za koju je u govoru od 23. aprila tvrdio da je razotkrio.

U govoru od 21. aprila dva dana ranije, on se osvrnuo na komentare iz 2006. bivšeg premijera Manmohana Singha iz Kongresne stranke koji sugerisao da će opozicija doći na vlast, muslimanima dati prva prava na resurse nacije.

Šira tvrdnja: Modi i BJP dugo su tvrdili da Kongres favorizuje muslimane u odnosu na hinduse i da je, kroz svoje decenije vladavine, Kongres – stranka Mahatme Gandija koja je predvodila borbu za slobodu u zemlji – „umirila“ muslimane. U suštini, argument je da su muslimani u Indiji dobili privilegovan pristup bogatstvu i javnim dobrima.

Činjenice: Od obrazovanja do zdravstva i do nivoa prihoda, muslimani su ekonomski najlošije stojeća vjerska grupa u Indiji. Najnoviji vladini podaci pokazuju da, iako muslimani čine 14 posto nacionalnog stanovništva, oni predstavljaju samo 4,6 posto studenata upisanih u visokom obrazovanju.

U junu 2023., indijsko-engleski dnevni list, The Hindustan Times, analizirao je vladinu Anketu duga i investicija u cijeloj Indiji (AIDIS) i Periodično istraživanje radne snage (PLFS) koje je pokazalo da su muslimani najsiromašnija vjerska grupa u Indiji.

Neki analitičari vjeruju da je Modijeva tvrdnja o bivšem premijeru Singhu koji je uvjeravao muslimane u prvo pravo na nacionalne resurse bila pogrešna interpretacija onoga što je rekao. Singh je u svom govoru iz 2006. pomenuo davanje prioriteta vladinoj odgovornosti prema tradicionalno neprivilegisanim kastama, socijalno i ekonomski zaostalim zajednicama i vjerskim manjinama, posebno muslimanima. Zatim, u posebnoj rečenici, Singh je rekao: “Oni moraju imati prvo pravo na resurse.”

“Kada slušamo cijeli govor bivšeg premijera Manmohana Singha, možemo razumjeti da on nije govorio samo o muslimanima. Govorio je o svim uskraćenim grupama,” rekao je za Al Jazeeru Siddarth Sarathe, provjeravač činjenica iz Quinta, indijskog medija.

‘Kongres će oduzeti rezervacije’

Šta je rekao Modi: Tokom mitinga u saveznoj državi Zapadni Bengal 12. maja, Modi je rekao da opoziciona Kongresna stranka planira da oduzme rezervacije za posao redovnim kastama, plemenima i drugim zaostalim klasama (OBC) – siromašnim zajednicama koje su korisnici indijske afirmacije akcione politike – i dati ih muslimanima.

On je 21. maja potvrdio tu tvrdnju u drugom govoru.

Šira tvrdnja: Modi i BJP optužuju opozicione stranke da oduzimaju beneficije afirmativne akcije namijenjene hindusima niže kaste i da ih predaju muslimanima.

Činjenice: Programi afirmativne akcije indijske vlade – rezervacije u poslovima i obrazovanju – isključivo se temelje na kastinskim i socioekonomskim kriterijima, a ne na religiji. Izvještaj istraživačkog centra Pew iz 2021. kaže da se gotovo svi Indijci, bez obzira na vjeru, identifuju s kastom. Oko 43 posto muslimanskih ispitanika identifikovano je kao dio razreda „Drugi/najnazadniji“.

U svakoj državi, vlade preko stranačkih linija desetljećima su nudile kastinske rezervacije. I oni koji pripadaju tradicionalno neprivilegisanim kastama imali su koristi – bili oni hindusi, muslimani ili pripadnici bilo koje druge vjere.

Zapravo, sam Modi se 2022. hvalio svojim postignućem u Gujaratu, kada je vodio tu saveznu državu.
“Među muslimanima u Gujaratu postoji 70 grupa, koje su OBC. Kad sam bio u Gujaratu, dobivali su povlastice u kategoriji OBC-a,” rekao je.

‘Ljubavni džihad’

Šta kaže BJP: Modi je usput pomenuo ovu teoriju zavjere u govoru u aprilu, ali to je omiljena tema za BJP i njene saveznike. U južnoj saveznoj državi Karnataka, koja je glasala krajem aprila i početkom maja, i gdje je BJP izglasan bez vlasti prošle godine, čelnici BJP-a tvrde da su se od tada povećali slučajevi ‘ljubavnog džihada’.

Šira tvrdnja: Ali šta je ‘ljubavni džihad’? Teorija zavjere koja optužuje muškarce muslimane da namjerno namame hindu žene da pređu na islam. Teorija postoji od kasnih 2000-ih, a istaknuti slučajevi pojavili su se 2009. u Kerali i Karnataki.

Teoriju su pojačale vlade BJP-a širom zemlje, s nekoliko saveznih država koje su uvele zakone protiv konverzije i intenzivirali policijske racije na muškarce muslimane i međuvjerske parove.

Bollywoodski film pod naslovom Kerala Story objavljen prošle godine također je optužen za širenje teorije ‘ljubavnog džihada’. Film, kojeg je promovisao Modi, prikazuje žene i djevojke u južnoj državi Kerala kako prelaze na islam kako bi bile regrutovane u oružanu grupu ISIL. Također se tvrdi da je 32.000 nestalo iz države da bi se pridružilo ISIL-u.

Činjenice: Teorija ‘ljubavnog džihada’ nije potkrijepljena činjenicama ili dokazima, a indijski sudovi su isključili da je postojala organizovana zavjera muslimana kako bi se dodvorili hinduističkim ženama i preobratili ih na islam. Bridge, istraživački projekat Univerziteta Georgetown, nazvao je ovu teoriju „široko raskrinkanom“.

Tvrdnje iz filma Kerala Story također su osporile obje grupe koje se bave provjerom činjenica kao i lokalne zajednice u Kerali. Autori filma su priznali da su likovi korišteni u filmu neautentični i da su se samo tri žene pridružile ISIL-u.

Izvor: Al Jazeera