Oštar sukob Španije i Izraela zbog Palestine

Španija je, uz Irsku i Norvešku, najavila priznanje palestinske države, a Izrael je odbacio tu objavu, optužujući tri evropske države da su nagradile Hamas.

Ljudi drže antiratne plakate tokom protesta kojim pozivaju na primirje u Gazi u Madridu (Reuters/ Isabel Infantes/Filte Photo)

Izrael će blokirati španski konzulat u Jerusalemu u pružanju usluga Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon ovosedmične odluke zvaničnog Madrida da prizna palestinsku državu, rekao je u petak izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, prenosi agencija Reuters.

Ovaj je potez najnoviji korak u oštrom sukobu između Izraela i Španije koja je udružila snage s Irskom i Norveškom kako bi objavila da priznaje Palestinu u sklopu napora da se izvrši pritisak na Izrael da okonča rat u Gazi, gdje je ubijeno više od 35.000 ljudi.

Izrael je odbacio tu objavu, optužujući tri evropske države da su nagradile Hamas za njegov napad na Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo približno 1.200 Izraelaca i stranaca, a 250 ih je oteto u Gazu.

Katza su posebno razljutili, kako je opisao, „antisemitski“ komentari španske ministrice rada Yolande Diaz koja je upotrijebila izraz “Palestina će biti slobodna od rijeke do mora (From the river to the sea, Palestine will be free” u videu objavljenom na platformi X ove sedmice.

Okupirane teritorije

Izraz, koji je prvi put inače upotrijebila Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), mnogi u Izraelu shvataju kao poziv na uništenje izraelske države, tumači Reuters.

Diaz, koja je također čelnica mlađeg koalicijskog partnera Sumara u španskoj Vladi, rekla je u petak kako je u njezinim riječima bilo obilježavanja pokušaja pronalaženja mira kroz dvodržavno rješenje za bliskoistočni sukob te da nije antisemitkinja.

„Ne slažem se s politikom mržnje“, rekla je novinarima u Madridu. „Mislim da se shvatilo ono što sam pokušala objasniti u videu, da je ovo vrlo važan korak koji smo poduzeli kao država.”

Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares rekao je u petak da Madrid analizira odluku Izraela da ograniči mogućnosti konzulata da pruža usluge Palestincima na Zapadnoj obali.

„Govorimo o okupiranim teritorijama koje su priznali Ujedinjeni narodi. S Norveškom i Irskom analiziramo koje akcije možemo poduzeti”, rekao je šef španske diplomatije.

Povlačenje ambasadora iz članica EU

Dan ranije, izraelska ambasadorica u Španiji osudila je zamjenicu premijera Diaz zbog korištenja slogana o oslobađanju Palestine, pisala je Anadolija. Komentari zamjenice šefa Vlade Španije su na kraju videosnimka podijeljenog na društvenim mrežama u kojem je objasnila da je potez Španije da prizna palestinsku državnost 28. maja samo početak.

„Nastavit ćemo vršiti pritisak, s naše pozicije u Vladi, da branimo ljudska prava i stanemo na kraj genocidu nad palestinskim narodom. Živimo u trenutku u kojem je činiti minimum u isto vrijeme herojski i nedovoljno”, rekla je Diaz, te dodala: „Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna.”

Kasnije je izraelska ambasada oštro osudila njene komentare rekavši da fraza sa kraja snimka propagira mržnju i nasilje.

„Nema mjesta za antisemitske izjave u demokratskom društvu i apsolutno je nedopustivo da ih je izgovorila zamjenica premijera”, rekla je izraelska ambasadorica Rodica Radian-Gordon u objavi na X.

Ovo je bila jedna od posljednjih njenih službenih izjava prije nego se vratila u Izrael. Naime, Izrael je u srijedu opozvao svoje ambasadore iz Španije, Irske i Norveške nakon što su vlade tri članice Evropske unije najavile da će naredne sedmice službeno priznati palestinsku državnost, piše Anadolija.

Izvor: Agencije