Biden zabranio uvoz obogaćenog uranija iz Rusije u SAD

Zabrana goriva za nuklearne elektrane stupit će na snagu za približno 90 dana, ali se američkom Ministarstvu energetike dozvoljava da odobrava izuzetke do 2027. godine, u slučaju da postoji zabrinutost zbog nedostatka goriva.

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov ocijenio je da će ovaj zakon stvoriti šokove u međunarodnoj ekonomiji, ali da neće donijeti priželjkivane rezultate (Shamil Zhumatov/Reuters)

Američki predsednik Joseph Biden potpisao je zakon kojim se zabranjuje uvoz obogaćenog uranija, odnosno nuklearnog goriva za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama u Sjedinjene Američke Države iz Rusije.

Ova zabrana goriva za nuklearne elektrane stupit će na snagu za oko 90 dana, ali se američkom Ministarstvu energetike dozvoljava da odobrava izuzetke do 2027. godine, u slučaju da postoji zabrinutost zbog nedostatka goriva, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Zakonom se također odobrava 2,7 milijardi dolara za finansiranje izgradnje industrije nuklearnog goriva SAD-a, čijih 24 posto obogaćenog uranija korištenog u nuklearnim elektranama dolazi iz Rusije.

“Predsjednik Biden ozakonio je historijsku seriju radnji koje će ojačati energetsku i ekonomsku sigurnost naše zemlje smanjivanjem i konačnim eliminisanjem našeg oslanjanja na Rusiju”, rekao je savjetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

‘Ruska ekonomija spremna za izazove’

On je podsjetio da je riječ o zakonu koji ispunjava multilateralne ciljeve koje su Sjedinjene Američke Države zacrtale u decembru prošle godine sa Kanadom, Francuskom, Japanom i Velikom Britanijom o zajedničkom ulaganju od 4,2 milijarde dolara za povećanje kapaciteta tih zemalja u upotebi uranija.

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov ocijenio je da će ovaj zakon stvoriti šokove u međunarodnoj ekonomiji, ali da neće donijeti priželjkivane rezultate.

“Delikatna ravnoteža između izvoznika i uvoznika uranija bit će narušena. Život je potvrdio da je ruska ekonomija spremna za bilo kakve izazove i da brzo odgovara na poteškoće, čak i izvlačeći dobitke. Tako će biti i ovog puta”, piše u saopštenju ruske ambasade na Telegram kanalu.

Izvor: Agencije