Biden odobrio novu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara

I State Department je istakao u saopćenju da je SAD objavio značajan novi paket naoružanja i opreme za Ukrajinu kao podršku hrabrom ukrajinskom narodu

Biden: SAD i međunarodna koalicija koju je Washington okupio nastavit će biti uz Ukrajinu u njenoj odbrani slobode (REUTERS/Kevin Lamarque)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odobrio je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 400 miliona američkih dolara, saopćila je Bijela kuća, prenosi agencija Tanjug.

I State Department je istakao u saopćenju da je SAD objavio “značajan novi paket naoružanja i opreme za Ukrajinu kao podršku hrabrom ukrajinskom narodu dok brani svoju zemlju od agresije Rusije”.

Paket od 400 miliona dolara sadrži hitno potrebno oružje uključujući: dodatnu protuzračnu municiju za sistem Patriot i Nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-zrak; protuzračne rakete Stinger; opremu za integraciju zapadnih lansera, projektila i radara sa ukrajinskim sistemima.

‘Koalicija stoji uz Kijev’

Osigurani su i dodatni visoko pokretni artiljerijski raketni sisteme i municija; artiljerijski meci kalibara 155 milimetara i 105 milimetara, te rakete TOV i Javelin i protivoklopne sisteme AT-4.

Amerikanci šalju i preciznu zračnu municiju; brze rakete protiv zračenja; borbena pješadijska vozila Bradley; oklopne transportere M113; vozila otporna na mine; obalske i riječne patrolne čamce; municiju i granate za malokalibarsko oružje; municiju za rušenje i rezervne dijelove, navodi se u saopćenju.

Kao što je Biden jasno rekao, SAD i međunarodna koalicija koju je Washington okupio nastavit će biti uz Ukrajinu u njenoj odbrani slobode, navedeno je u saopćenju State Departmenta.

Izvor: Agencije