Velika pobjeda Švicarki na sudu za ljudska prava u vezi s klimom

Odluka evropskog suda u slučaju koji je pokrenulo više od 2.000 žena mogla bi imati odjeka u cijeloj Evropi i šire te biti presedan kako bi sudovi mogli rješavati sve više tužbi povezanih s klimom.

Švicarske aktivistkinje proslavljaju odluku suda (EPA-EFE/Ronald Wittek) (EPA)

Evropski sud za ljudska prava presudio je u utorak u korist grupe starijih Švicarki koje su optužile svoju vladu da ne čini dovoljno u svrhu borbe protiv klimatskih promjena, što ih izlaže riziku od smrti od toplotnih valova, prenosi Hina.

Odluka evropskog suda u tom slučaju, koji je pokrenulo više od 2.000 žena, mogla bi imati odjeka u cijeloj Evropi i šire te biti presedan kako bi sudovi mogli rješavati sve više tužbi povezanih s klimom na osnovu kršenja ljudskih prava.

Predsjednica suda Siofra O'Leary rekla je da je Švicarska vlada prekršila ljudsko pravo na privatni i porodični život jer nije provela odgovarajuće domaće politike u cilju suzbijanja klimatskih promjena.

Istaknula je i da Švicarska vlada nije ispunila svoje prošle ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova jer nije uspostavila mjere koje bi osigurale njihovu provedbu.

Novo poglavlje

Globalni građanski pokret Avaaz ocijenio je da je presuda otvorila novo poglavlje u tužbama u vezi s klimatskim promjenama.

“Presuda za Švicarsku postavlja ključan pravno obavezujući presedan koji će poslužiti kao primjer kako uspješno tužiti vlastitu vladu zbog klimatskih propusta”, rekla je direktorica za pravne kampanje pri Avaazu, Ruth Delbaere.

Sud je, međutim, odbacio dva slična slučaja. Jednu tužbu podnijelo je šestero mladih Portugalaca protiv 32 evropske vlade, a drugu bivši francuski gradonačelnik protiv Francuske vlade.

Presuda u slučaju protiv Švicarske, na koju se ne može žaliti, mogla bi prisiliti vladu da poduzme više u cilju smanjenja emisija, uključujući reviziju ciljeva za smanjenje emisija do 2030, kako bi se ostvario cilj iz Pariskog sporazuma koji predviđa ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 sepeni Celzijusa.

Izvor: Agencije