Biden podbadao Trumpa na predizbornoj novinarskoj večeri

Stotine demonstranata pozivalo je novinare na bojkot događaja i uzvikivalo protiv dužnosnika dok su ulazili.

Biden je izbjegao velike proteste ispred hotela dolaskom kroz stražnji ulaz (EPA-EFE/Bonnie Cash/Pool)

Američki predsjednik Joe Biden tradicionalno je podbadao političke protivnike i šalio se na račun novinara u subotu navečer na godišnjoj večeri Udruženja dopisnika Bijele kuće dok su demonstranti vani kritizirali njegovu podršku ratu Izraela u Gazi.

Biden je iskoristio događaj kako bi ismijao republikanskog rivala Donalda Trumpa zbog nezrelosti, našalio se na račun vlastite poodmakle dobi i izbacio ‘strelice’ na novinare u Washingtonu, prenosi Hina.

“Da, godine su problem. Ja sam odrastao čovjek, natječem se protiv 6-godišnjaka”, našalio se Biden.

Biden (81) kasnije je dodao o bivšem predsjedniku Trumpu (77): “Dob je jedina stvar koja nam je zajednička. Moja potpredsjednica me zapravo podržava.”

Bivši američki predsjednik Trump ne uživa podršku svog potpredsjednika Mikea Pencea.

Demonstranti koji su držali transparente ispred hotela Washington Hiltona, mjesta godišnje večere, vikali su o smrti novinara u Gazi.

Stotine demonstranata pozivalo je novinare na bojkot događaja i uzvikivalo protiv dužnosnika dok su ulazili.

Pokušao izbjeći demonstrante

Biden je izbjegao velike proteste ispred hotela dolaskom kroz stražnji ulaz, gdje su ga dočekale manje grupe demonstranata koji su pozivali na primirje.

Na događaju starom stoljeće stotine novinara, političara i slavnih osoba susrele su se u velikoj hotelskoj dvorani za bankete.

Tradicija je predsjednika u govorima šaliti se na račun novinara i drugih gostiju u publici.

Biden je ponudio i savjete novinarima.

“Iskreno ne tražim od vas da zauzimate strane. Tražim od vas da shvatite ozbiljnost trenutka. Pređite preko brojeva s konjskih utrka i … sporednih događaja koji su počeli senzacionalistički dominirati našom politikom i fokusirajte se na ono što je zapravo na kocki”, rekao je Biden.

Udruženje dopisnika Bijele kuće osnovano je 1914. i održava večeru gotovo svake godine od 1921. u čast novinara koji prate predsjednika i na kojoj se prikuplja novac za stipendije.

Izvor: Al Jazeera