Trump spreman obnoviti konzervativni savez s Orbanom

Mađarskog premijera tvrda desnica u Americi vidi kao podršku porodičnim i kršćanskim konzervativnim vrijednostima.

Trump (desno) kaže da je kao predsjednik bio ponosan što je mogao sarađivati s premijerom Orbanom (lijevo) kojeg je nazvao velikim čovjekom (REUTERS/Carlos Barria)

Donald Trump spreman je obnoviti konzervativni savez s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, potvrdio je u petak republikanski kandidat za američkog predsjednika.

“Radujem se ponovnoj bliskoj saradnji s premijerom Viktorom Orbanom nakon što dam zakletvu kao 47. predsjednik SAD-a”, rekao je Trump, nazvavši mađarskog čelnika “velikim čovjekom”.

Novi predsjednički mandat Trumpa bi predstavljao olakšanje u odnosima SAD-a i Mađarske, zemlje koja se našla na udaru žestokih kritika Washingtona zbog njenih bliskih veza s Rusijom i odugovlačenja ratifikacije prijema Švedske u NATO, na što je Budimpešta konačno pristala u februaru, piše Reuters, a prenosi Hina.

Trumpova videoporuka prikazana je na Konferenciji konzervativaca za političku akciju (CPAC) u Budimpešti, trećoj konferenciji CPAC-a održanoj u Mađarskoj.

‘Ponosan’ na saradnju s Orbanom

“Kao predsjednik bio sam ponosan što sam mogao sarađivati s premijerom Orbanom, inače velikim čovjekom, u promicanju vrijednosti i interesa naše dvije nacije. Suzbili smo ilegalnu imigraciju, zaštitili naše granice, otvorili radna mjesta i odbranili našu tradiciju i judeokršćanske vrijednosti”, poručio je Trump.

Orbana, koji je 2022. četvrti put izabran za premijera, tvrda desnica u Americi vidi kao osobu koja je odlučna u borbi protiv ilegalne imigracije i koja je podrška porodičnim i kršćanskim konzervativnim vrijednostima.

Orban je u četvrtak na CPAC-u rekao da je 2024. izborna godina u brojnim zemljama i da konzervativci moraju zajedno raditi kako bi pobijedili i okončali “liberalnu hegemoniju”.

Orbanova stranka Fidesz je usprkos izazovima i dalje najpopularnija stranka u Mađarskoj.

Izvor: Agencije