Vojska Burkine Faso masakrirala 223 civila u osvetničkoj akciji

Masovna ubistva najvjerovatnije predstavljaju odmazdu vojske koja je tamošnje seljake optužila da pomažu naoružanim grupama.

Burkina Faso se bori protiv naoružanih grupa povezanih s Al-Qaidom i ISIL-om koje su se prelile iz susjednog Malija [AP]

Međunarodna humanitarna organizacija za praćenje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je u danas objavljenom izvještaju optužila vojsku Burkine Faso da je masakrirala 223 civila, uključujući i 56 djece u dva sela u februaru.

U izvještaju se navodi da je vojska ubila 179 civila u selu Soro i još 44 u obližnjem selu Nondinu, a preživjeli iz napada rekli su za HRW da je vojni konvoj s više od 100 vojnika upao u selo Nondin, oko pola sata nakon što su islamistički pobunjenici primijećeni u blizini.

HRW je rekao da je intervjuirao desetke svjedoka između februara i marta i analizirao videosnimke i fotografije koje su podijelili preživjeli. Također je navodno dobio spiskove imena žrtava koje su sastavili preživjeli i geolocirao osam masovnih grobnica na temelju satelitskih snimaka od 15. marta.

Naoružane grupe su 24. i 25. februara izvele napade širom zemlje na vojne ciljeve, uključujući kasarne i baze, te na civilnu infrastrukturu, kao što su vjerska mjesta, ubivši desetke civila, vojnika i pripadnika milicije.

Masovna ubistva

Prema izjavama svjedoka, vojnici su išli od vrata do vrata, istjerujući stanovnike iz kuća, da bi ih nakon toga “podijelili u grupe prije nego što su otvorili vatru na njih”.

Sat vremena nakon toga su upali u selo Soro, koje je udaljeno oko pet kilometara, gdje su se ubistva ponovila na isti način. U oba sela vojnici su pucali i na one koji su pokušali da se sakriju ili pobjegnu, rekli su svjedoci.

Masovna ubistva najvjerovatnije predstavljaju odmazdu vojske, koja je tamošnje seljake optužila da pomažu naoružanim grupama. Masakr se dogodio nakon što su pobunjenici napali vojni kamp.

Dok je ministar obrane Mahamoudou Sana osudio ono što je opisao kao “istodobne i koordinirane” napade, nije spomenuo masovna ubistva civila u Nondinu i Sorou.

Vojna hunta

Civili su raseljeni zbog borbi između naoružanih grupa povezanih s Al-Qaidom i ISIL-om i snaga sigurnosti.

Preživjeli svjedok je rekao da su ih prije pucnjave vojnici optužili da nisu sarađivali s njima i da ih nisu obavijestili o kretanju islamističkih boraca.

U Burkini Faso od državnog udara 2022. godine vlada vojna hunta, koja je po preuzimanju vlasti obećala da će zaustaviti nasilje pobunjenika. Međutim, sukob je nastavio da eskalira, a procjenjuje se da barem trećinu Burkine Faso kontrolišu džihadističke grupe.

Međunarodne grupe i grupe za ljudska prava, uključujući Evropsku uniju i UN, optužile su Burkinu Faso za ozbiljna kršenja ljudskih prava u njenoj borbi protiv pobunjenika, uključujući neselektivna ubistva i prisilne nestanke desetina civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije