Zapadnoafričke zemlje pripremile plan vojne intervencije u Nigeru

Svi elementi bilo kakve moguće intervencije su razrađeni, uključujući potrebne resurse te način i vrijeme kad ćemo poslati snage, rečeno je iz organizacije.

Regionalni blok neće otkriti pučistima kada i gdje će napasti (Reuters)

Odbrambeni čelnici zapadnoafričkih zemalja pripremili su plan za moguću vojnu intervenciju protiv pučista koji su prošle sedmice preuzeli vlast u Nigeru, a plan uključuje vremenski okvir i način slanja vojnika, objavio je dužnosnik ECOWAS-a.

Regionalni blok neće otkriti pučistima kada i gdje će napasti.

Tu odluku će donijeti šefovi država, rekao je Abdel-Fatau Musah, komesar Zapadnoafričke ekonomske zajednice (ECOWAS) za politička pitanja, mir i sigurnost.

„Svi elementi bilo kakve moguće intervencije su razrađeni, uključujući potrebne resurse te način i vrijeme kad ćemo poslati snage“, dodao je Musah nakon trodnevnog susreta u nigerijskoj prijestolnici Abuji, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

ECOWAS je ranije uveo sankcije Nigeru i upozorio će odobriti upotrebu sile ako čelnici hunte do nedjelje na vlast ne vrate svrgnutog Mohameda Bazouma.

Razgovori ‘bez napretka’

U četvrtak je u Niger poslano 15-člano izaslanstvo kako bi se pronašlo „prijateljsko rješenje“, no izvor otkriva da susret na aerodromu sa vođama hunte nije doveo do napretka.

„Želimo da diplomatija uspije te im želimo jasno prenijeti poruku da im pružamo svaku priliku da ponište ono što su učinili“, rekao je Musah.

ECOWAS je organizacija osnovana 1975. u Lagosu koja danas okuplja petnaest država zapada Afrike – Benin, Burkinu Faso, Kapverdske Otoke, Obalu Slonovače, Gambiju, Ganu, Gvineju, Gvineju Bisao, Liberiju, Mali, Niger, Nigeriju, Senegal, Sijera Leone i Togo.

Članice Mali i Burkina Faso, također predvođene pučistima, najavile su da će u slučaju intervencije saveza u Nigeru stati na stranu pučista.

Izvor: Agencije