Američki Kongres odobrio pomoć za Ukrajinu i Izrael

Zakoni su plod višemjesečnih žestokih pregovora, pritiska američkih saveznika i ponovljenih molbi za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Senat bi trebao glasati iduće sedmice i potom poslati set zakona predsjedniku Bidenu na potpis (Kevin Wurm / Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o dodatnom financiranju pomoći za Ukrajinu u visini od gotovo 61 milijardu dolara omjerom 316 za i 112 protiv, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Radikalniji desničari među republikancima u Zastupničkom domu odgađali su staviti pomoć za Ukrajinu na glasanje, javio je Puljić.

Od 61 milijarde pomoći, ukupno 23 milijarde će se koristiti za nadopunu američkog naoružanja i skladišta, a više od 11 milijardi za trenutne američke operacije u toj regiji.

Gotovo 14 milijardi dolara treba pomoći Ukrajini pri kupovini naprednog oružja sistema i druge odbrambene opreme.

Usvojen je i zakon o financiranju Izraela u visini od 26 milijardi dolara, javio je Puljić.

Uticaj Donalda Trumpa

Osim pomoći Ukrajini i Izraelu, zastupnici su izglasali i pomoć Tajvanu, a paket zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglasao prije više od dva mjeseca.

Senat bi trebao glasati iduće sedmice i potom poslati zakone predsjedniku Josephu Bidenu na potpis, prenosi Hina.

Zakoni su plod višemjesečnih žestokih pregovora, pritiska američkih saveznika i ponovljenih molbi za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Sjedinjene Američke Države bile su glavni pobornik Ukrajine u njenom ratu protiv Rusije, ali Kongres nije odobrio velika sredstva za svog saveznika skoro godinu i po, uglavnom zbog prepirke na političkoj sceni.

Predsjednik Joe Biden i demokratski zastupnici u Kongresu mjesecima se zalažu za veliki novi paket oružja za Ukrajinu. Ali republikanci, pod utjecajem predsjedničkog kandidata stranke Donalda Trumpa, oklijevaju osigurati sredstva Kijevu za dugotrajni sukob.

Izvor: Al Jazeera i agencije