Prepuna dvorana na prezentaciji nacrta Rezolucije o genocidu u Srebrenici

U zgradi Ujedinjenih naroda održana je prezentacija nacrta Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995, koji bi se trebao naći na glasanju na Generalnoj skupštini Svjetske organizacije u maju.

Tekst rezolucije su predstavili Njemačka i Ruanda i Bosna i Hercegovina (Al Jazeera)

U zgradi Ujedinjenih naroda održana je prezentacija nacrta Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, koji bi se trebao naći na glasanju na Generalnoj skupštini Svjetske organizacije početkom maja.

Tekst rezolucije predstavili su Njemačka i Ruanda i Bosna i Hercegovina, a bili su prisutni i sponzori, njih 17 do sada.

U New York su sinoć stigli predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić, koji su sudjelovali u prezentaciji ove rezolucije.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja da je bila prepuna konferencijska dvorana br. 12 u UN-u, te da su mnoge diplomate i stajale.

Njemačka ambasadorica Antje Leendertse je otvorila prezentaciju nacrta Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a u BiH stranu je zastupao ambasador Zlatko Lagmudžija. Bili su nazočni i savjetnici Denisa Bećirovića i Željka Komšića, javlja Puljić.

Iznošenje argumenata

Nakon predstavljanja nacrta od strane njemačke ambasadorice, govorio je i predstavnik Ruande te Zlatko Lagumdžija koji je pojasnio potrebu za ovakvom rezolucijom kao opomenom za buduća vremena. Onda su se predstavnici misija u svjetskoj organizaciji počeli izjašnjavati jesu li za ili protiv uz iznošenje argumenata za svoje stavove.

Prvi su se javili Rusi, čija je predstavnica prigovorila što nema Željke Cvijanović te da rezolucija nema potporu Predsjedništva BiH, javlja Puljić.

“Rekla je da je iznenađena da je Njemačka iza ove rezolucije, zajedno s drugim zapadnim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i osobito Nizozemske zbog uloge njenih vojnika u Srebrenici 1995.godine.”

“Na nju se nadovezao zamjenik ambasadora Srbije Saša Mart, koji je u emotivnom istupu ponovio slične stavove kao i Rusi, napomenuvši da je Srbija 2010. godine prihvatila da je počinjen zločin u Srebrenici.”

Iza njega su se protiv rezolucije izjasnile Venezuela, Kina, Sjeverna Koreja, Nikaragva… i to je bilo sve. Ostali su podržali rezoluciju ili nisu govorili, ali vrlo je vidljivo da rezolucija ima većinsku potporu među članicama UN-a, javlja reporter Al Jazeere.

Predstavnici Hrvatske u svjetskoj organizaciji su za Al Jazeeru potvrdili da će Hrvatska biti sponzor rezolucije, dok Crna Gora još čeka smjernice iz Podgorice.

Izvor: Al Jazeera