Izraelski mediji: Zabrinutost oko mogućeg naloga za hapšenje Netanyahua

U Tel Aviv su stigle informacije koje ukazuju da bi haški nalozi za hapšenje mogli biti izdati u bliskoj budućnosti, tvrde mediji u Izraelu.

Zvaničnici iz Tel Aviva su izrazili zabrinutost da će nalozi za hapšenje biti traženi na osnovu humanitarne krize u Gazi (REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo)

U Izraelu raste zabrinutost zbog mogućnosti da Međunarodni sud pravde (ICJ) izda naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i drugih izraelskih političkih i vojnih lidera zbog navodnih kršenja međunarodnog prava u Gazi, prenosi Tanjug pozivajući se na izraelski Channel 12.

U izveštaju kanala se navodi da su tri ministra i nekoliko vladinih pravnih stručnjaka održali u utorak ”hitnu raspravu“ u kabinetu premijera o tome kako da se odbrane od neminovnog izdavanja naloga za hapšenje, prenosi Times of Israel koji se također poziva na Channel 12.

Sastanak je sazvan nakon što su u Tel Aviv stigle informacije koje ukazuju da bi takvi nalozi mogli biti izdati u bliskoj budućnosti, navodi se u izveštaju.

Izrael će tražiti pomoć

Netanyahu je također izrazio zabrinutost tokom sastanaka ove sedmice sa britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom i njegovom njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock.

Na diskusiji u utorak, uz učešće ministra vanjskih poslova Israela Katza, ministra pravde Yariva Levina i ministra za strateška pitanja Rona Dermera, odlučeno je da će Izrael tražiti pomoć i u drugim uticajnim međunarodnim diplomatskim krugovima kako bi pokušao osujetiti navodne napore ICJ-a, rečeno je u izvještaju.

Zvaničnici iz Tel Aviva su, prema izraelskim medijima, izrazili zabrinutost da će nalozi za hapšenje biti traženi na osnovu humanitarne krize u Gazi, a da će zemlje koje tvrde da Izrael krši međunarodno pravo i Četvrtu ženevsku konvenciju (o zaštiti civila na okupiranim teriorijama) predvoditi te napore.

Izvor: Agencije