Francuski diplomata: Sedmi oktobar je poraz koji ugrožava postojanje Izraela

Napad Hamasa razbio je doktrinu nepobjedivosti Izraela i ne vidimo kako da povrati svoj kredibilitet, rekao je diplomata Gerard Araud.

List Le Monde navodi da su izazovi s kojima se Izrael danas suočava među najopasnijim u njegovoj historiji (REUTERS/Amir Cohen)

Francuski diplomata Gerard Araud rekao je da je rat u Gazi, koji je Izrael pokrenuo kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra 2023. godine, najduži rat u historiji Izraela i najkrvaviji za palestinske civile te, uprkos tome što je ušao u sedmi mjesec, nije ostvaren nijedan od njegovih ključnih ciljeva, kao i da ugrožava postojanje države Izrael.

Bivši ambasador Francuske u Tel Avivu je – u svojoj knjizi “Izrael, zamka historije” koju je predstavio list Le Monde – objasnio da izraelska vojska nije postigla nijedan od svojih ključnih ciljeva: niti je oslobodila taoce, niti uništila vojnu vlast Hamasa, niti eliminirala njegove lidere, niti osigurala sigurnost južne ili sjeverne granice.

‘Najveći strateški poraz’

Gerard Araud je zaključio da je „sedmi oktobar najveći strateški poraz u historiji Izraela“ jer je taj napad „razbio doktrinu nepobjedivosti Izraela i ne vidimo kako da povrati svoj kredibilitet, jer je osnova njegove sigurnosti narušena, čime je izgubio sposobnost zaštite integriteta zemlje na kojoj se nalazi“.

Mark Simo je u predstavljanju knjige objasnio da je ovo zapažanje nevjerovatno, pogotovo što ga je iznio jedan od najboljih stručnjaka ove tematike, koji je svoju karijeru proveo u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, a ambasada u Tel Avivu bila je njegova prva misija kao mladog diplomate, gdje se vratio kao ambasador 2003. godine jer je predsjednik Jacques Chirac smatrao da je potrebno unaprijediti bilateralne odnose sa Izraelom.

U listu se navodi da je Gerard Araud, na vrhuncu „francusko-arapske politike“, bio jedan od rijetkih koji je pokušao duboko razumjeti šta Izraelci osjećaju i šta žele. Ali, u isto vrijeme on u svojoj knjizi tvrdi da „ovo razumijevanje ne znači i ne bi trebalo značiti empatiju“, zbog „objektivnosti analitičara“.

Neophodnost trajnog političkog rješenja

Araud smatra da je Izrael komplikovana i dinamična zajednica koliko i eksplozivna i krajnje okrutna. On, također, govori o izraelsko-palestinskom sukobu, njegovom nasilju i malom broju mirnih dana, posebno se fokusirajući na nasilje doseljenika na Zapadnoj obali i šutnji zapadnjaka te na kontradikciju u cionističkom projektu uspostavljanja države koja je jevrejska i demokratska u isto vrijeme.

List Le Monde na kraju navodi da su izazovi s kojima se Izrael danas suočava među najopasnijim u njegovoj historiji, iako se Araud nada da će, uprkos šoku koji su izraelska i palestinska strana pretrpjele zbog trenutnog sukoba, svijest o hitnoj potrebi postizanja trajnog političkog rješenja imati prednost nad željom za osvetom.

Izvor: Agencije