Zelenski: Ukrajina zaslužuje poziv u NATO

Litvanija, jedna od najbližih saveznica Ukrajine, danas je domaćin liderima Inicijative triju mora, regionalnog saveza koji ujedinjuje članice EU-a između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

Zelenski je stigao u Vilnius dok Rusija pojačava zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu (Press služba ukrajinskog predsjednika/REUTERS)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je svakoj zemlji koja je zaključila bilateralni sigurnosni sporazum sa Kijevom i istakao da “Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u”.

“Ukrajina smatra historijski tačnim da je region Baltičkog mora konačno dobio historijsku šansu za stabilnu sigurnost nakon što su Finska i Švedska ušle u NATO. Ista sigurnost je potrebna i regionu Crnog mora. Kao demokratska nacija koja brani zajedničke vrijednosti Alijanse, Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicima Litvanije i Poljske Gitanasom Nausedom i Andrzejom Dudom u Vilniusu, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopćenju press službe ukrajinskog predsjednika, Zelenski je zatražio da Evropska unija primi Ukrajinu u junu ove godine.

“To je pravo vrijeme da se započnu pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Evropi je potreban ovaj signal kako Putin (ruski predsjednik) ne bi bio u iskušenju da pomisli da Evropa pokazuje slabost“, poručio je Zelenski.

 Zelenski je u četvrtak objavio da je stigao u Litvaniju na samit Inicijative triju mora na razgovore s čelnicima srednje i istočne Evrope o podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Vojna pomoć

Zelenski je stigao u Vilnius dok Rusija pojačava zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu pa je ponovno zatražio vojnu pomoć Zapada, prenosi Hina, pozivajući se na navode Slovenske tiskovne agencije (STA).

“Sad je glavni zadatak dati sve od sebe da ojačamo naš sistem protuzračne odbrane, zadovoljimo hitne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga i konsolidiramo međunarodnu podršku kako bismo mogli poraziti ruskog agresora”, napisao je Zelenski na platformi X.

Istovremeno je istaknuo da Moskva nije prijetnja samo Ukrajini, već svim zemljama koje graniče s Rusijom i svima koji poštivaju međunarodno pravo.

Danas je razgovarao i sa predsjednikom Mađarske (Tamas Sulyok) o pripremi Globalnog samita mira i ponudio da se pridruži Deklaraciji G7 iz Vilniusa o podršci Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine sastao se ranije danas i sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, a s kojim je razmatrao primjenu sporazuma postignutih tokom njegove posjete Odesi.

Regionalni savez

Litvanija, jedna od najbližih saveznica Ukrajine, danas je domaćin liderima Inicijative triju mora, regionalnog saveza koji ujedinjuje članice EU-a između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora. Na sastanku se očekuje usvajanje deklaracije o promicanju saradnje s Ukrajinom i Moldavijom.

AFP je objavio kako je Zelenski razgovarao i s litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom i to uglavnom o potrebama Ukrajine obzirom da opada vojna podrška zapadnih saveznika, saopćeno je iz ureda predsjednika Litvanije.

U fokusu razgovora bit će stanje na fronti, potreba za vojnom i finansijskom pomoći te mogućnost ulaska Ukrajine u NATO, dodaje se.

Ruske snage izvele napad na Harkov

Sirene za uzbunu i eksplozije rano jutros su se mogle čuti u gradu Harkovu.

Harkovska oblast u Ukrajini već dva dana je meta neprestanog ruskog bombardiranja.

Gradonačelnik kaže da su na grad ispaljeni brojni projektili. Tri osobe su izgubile život u jučerašnjem napadu na selo Lipci na sjeveru te oblasti.

Izvor: Al Jazeera