Njemačka u Litvaniji gradi fabriku artiljerijskih granata

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira izgraditi novu fabriku u Litvaniji za proizvodnju artiljerijskih granata od 155 milimetara.

Investicija Rheinmetalla biti će najveća u odbrambenom sektoru i jedna od najvećih ikada u historiji Litvanije (EPA-EFE/FABIAN BIMMER/POOL)

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira izgraditi novu fabriku u Litvaniji za proizvodnju artiljerijskih granata od 155 milimetara, piše agencija dpa, prenosi Hina.

Ugovorni partner njemačkog ministarstva odbrane i vlada baltičke države članice EU-a i NATO-a potpisali su u utorak memorandum o razumijevanju u prisustvu litvanske premijerke Infride Šimonijte, ministrice privrede Aušrine Armonaite i ministra odbrane Laurinasa Kasčiunasa.

Detalji sporazuma nisu otkriveni.

Investicija Rheinmetalla biti će najveća u odbrambenom sektoru i jedna od najvećih ikada u historiji Litvanije, rekla je Armonaite.

“To će dati zamah našoj industriji, našoj ekonomiji i ojačati sigurnosti regije. Spremni smo nastaviti raditi s tom kompanijom kako bi ova uspješna priča što prije krenula naprijed”, dodala je ministrica.

Rheinmetall je sredinom marta potvrdio da planira izgraditi tvornicu artiljerijskih granata u Litvaniji.

U toj baltičkoj državi će u budućnosti biti trajno stacionirana oklopna brigada njemačkih oružanih snaga.

Njemačka počela raspeđivati svoje trupe u Litvaniji

Litvanski lideri pozdravili su početkom aprila “historijski događaj” jer je Njemačka počela raspeđivati svoje trupe u toj baltičkoj zemlji, članici NATO-a, što je prvi put od Drugog svjetskog rata da će njemačke trupe biti dugoročno stacionirane van svojih granica.

Dvadesetak vojnika stiglo je u Litvaniju 8. aprila, postavljajući temelje za još 150 koji će im se pridružiti kasnije ove godine. Očekuje se da će do kraja 2027. godine tamo biti raspoređeno oko 5.000 vojnika, prenosi Anadolija.

“Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu izvan Njemačke”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius u Berlinu na ceremoniji ispraćaja.

Pistorius je to nazvao “važnim danom za njemačku vojsku”.

U glavnom gradu Litvanije, Vilniusu, ministar odbrane Laurynas Kasciunas rekao je da je taj potez “odličan primjer” za sve zemlje na istočnom krilu NATO-a, na granici s Rusijom i njenim saveznikom Bjelorusijom.

“Stvorit ćemo takvu arhitekturu odbrane i odvraćanja da nijedan protivnik sa istoka neće ni pomisliti da testira član 5 NATO-a”, rekao je novinarima.

‘Kolektivna odbrana i jedinstvo’

Član 5 o kolektivnoj odbrani je u srcu 32-člane Organizacije Sjevernoatlantskog pakta. U njemu se navodi da se oružani napad na jednog ili više članova smatra napadom na sve.

Oko 4.800 vojnika i oko 200 civila sa njemačkom vojskom bit će stalno stacionirano u Litvaniji, koju sve više zabrinjavaju susjedi.

Prema sporazumu, Litvanija priprema vojne baze za njemačku brigadu koja će biti raspoređena u ovoj baltičkoj državi koja se graniči s ruskim Kalinjingrad na zapadu i Bjelorusijom na istoku.

Njemačka vojska Bundesver od 1990-ih učestvuje u dugoročnim operacijama u inozemstvu, prvo na Balkanu, a zatim u borbenim operacijama u Afganistanu. U ovom trenutku Bundeswehr kaže da su njemački vojnici raspoređeni u Evropi, Aziji i Africi, kao i na Mediteranu.

Međutim, u svim ovim slučajevima riječ je o rotaciji kao dijelu multinacionalnih snaga.

Kasciunas je rekao da se očekuje da će njemačka brigada dostići puni operativni kapacitet do 2027. godine.

“Za nas to znači efikasnije odvraćanje neprijatelja i još veću sigurnost. To je primjer izuzetnog vodstva i posvećenosti, jer zapravo vidimo NATO-ovu kolektivnu odbranu i jedinstvo na djelu”, dodao je načelnik litvanske odbrane Valdemaras Rupsys.

Izvor: Agencije