Litvanski predsjednik Nauseda proglasio pobjedu na izborima

Nauseda je već proglasio pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u toj baltičkoj zemlji jer je prebrojavanje glasova pokazalo da je daleko ispred svog najbližeg suparnika.

Nauseda je obećao da će nastaviti s pritiskom na zapadne saveznike da povećaju vojnu podršku Ukrajini (EPA-EFE/VALDA KALNINA)

Čini se da je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda na putu da osigura svoj drugi mandat na izborima odražnim u nedjelju, pokazali su djelomični rezultati izbora, nakon kampanje usmjerene na sigurnosna pitanja diljem Baltika u jeku ruskog rata protiv Ukrajine, javlja Hina.

Rezultati više od 60 posto prebrojanih glasačkih listića pokazali su da je Nauseda (59) osvojio 46 posto glasova, malo manje od 50 posto koliko bi mu bilo potrebno da osigura reizbor u prvom krugu glasanja.

Na drugom mjestu je premijerka Ingrida Simonyte (49) sa 16 posto glasova.

Nauseda je već proglasio pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u toj baltičkoj zemlji jer je prebrojavanje glasova pokazalo da je daleko ispred svog najbližeg suparnika.

Drugi krug glasanja

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto, što je vjerovatno prema predizbornim istraživanjima javnog mnijenja, drugi krug glasanja održat će se 26. maja.

Obraćajući se novinarima nakon završetka glasanja, Nauseda je obećao da će nastaviti s pritiskom na zapadne saveznike da povećaju vojnu podršku Ukrajini.

Širom regije, glasači su zabrinuti da bi Baltik, kojim se nekoć upravljalo iz Moskve, mogao biti meta ruske agresije u budućnosti.

Nešto više od polovice Litvanaca vjeruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo vjerovatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai.

Napetosti u regiji rastu

Litvanska obavještajna služba u martu je rekla da je Rusija na putu jačanja svojih vojnih sposobnosti duž granice s NATO-om.

Ipak, napetosti u regiji rastu. Većina kandidata koji se takmiče na nedjeljnim izborima, uključujući Simonytea i Nausedu, rekli su nacionalnoj televiziji da kod kuće drže zalihe hrane za slučaj vojnog sukoba.

“Činim sve što mogu kako bih bio siguran da to neće biti potrebno”, rekao je Nauseda tokom televizijske debate.

Dok se slažu o politici prema Rusiji, dva glavna kandidata Nauseda i Simonyte razlikuju se o pitanjima kao što su istospolna građanska partnerstva, čemu se Nauseda protivi, te imaju historiju oštrih svađa i odbijanja međusobnog razgovora.

Predsjednik vodi vanjsku i sigurnosnu politiku

Predsjednik Litvanije zajedno s vladom vodi vanjsku i sigurnosnu politiku i sudjeluje na sastancima EU-a i NATO-a.

Za imenovanje najviših zvaničnika mora konsultirati vladu i parlament.

Nauseda je 2019. pobijedio Simonyte, bivšu ministricu finansija, u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 posto glasova.

Simonyte se, također, suočava s teškim ispitom na općim izborima u oktobru, dok vladine stranke zaostaju u anketama.

Izvor: Agencije