Bliski Istok u pripravnosti, Lufthansa produžila obustavu letova za Teheran

Lufthansa je saopćila u četvrtak da obustavlja letove za Teheran i iz njega vjerovatno do 13. aprila, čime je produžila obustavu za dva dana.

Lufthansa i njezina podružnica Austrian Airlines jedina su dva zapadna avioprevoznika koja lete u Teheran (EPA-EFE/ANDRE PAIN)

Njemački avioprevoznik Lufthansa produžio je u četvrtak obustavu svojih letova za Teheran zbog napetosti na Bliskom Istoku koji je u pripravnosti zbog vjerovatne iranske odmazde nakon izraelskog zračnog napada na Iranski konzulat u Siriji, piše Reuters, prenosi Hina.

Iranska novinska agencija objavila je na X-u izvještaj na arapskom jeziku, u kojem se navodi da je sav zračni prostor iznad Teherana zatvoren za vojne vježbe, ali je potom uklonila izvještaj i demantirala da ga je objavila.

Regija i Sjedinjene Američke Države u pripravnosti su od osvetničkog napada Irana od 1. aprila kad su izraelski ratni avioni prozvani za bombardiranje kompleksa Iranskog konzulata u Siriji.

Lufthansa je saopćila u četvrtak da obustavlja letove za Teheran i iz njega vjerovatno do 13. aprila, čime je produžila obustavu za dva dana.

Lufthansa i njezina podružnica Austrian Airlines jedina su dva zapadna avioprevoznika koja lete u Teheran koji se oslanja uglavnom na turske i bliskoistočne avioprevoznike.

Austrian Airlines, koji je u vlasništvu Lufthanse i leti iz Beča za Teheran šest puta sedmično, objavio je da planira letjeti u četvrtak, ali prilagođava vrijeme kako ne bi morali prenoćiti.

Drugi međunarodni prevoznici koji lete za Teheran nisu se još oglasili. Iranski zračni prostor ključna je ruta za letove Emiratesa i Qatar Airwaysa prema Sjevernoj Americi.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je da Izrael “mora biti i bit će kažnjen” za napad u kojem je ubijeno sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde, a među njima i viši komandant u elitnoj prekomorskoj jedinici Quds Force.

Izrael, koji je pokrenuo rat u Pojasu Gaze prije šest mjeseci protiv Hamasa kojeg podržava Iran, nije potvrdio da stoji iza napada na Damask. Međutim, to je potvrdio Pentagon.

Čeka se odgovor Irana na izraelski napad

U očitom odgovoru Hameneiju, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Izrael odgovoriti ako Iran napadne Izrael sa svog teritorija.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici vjeruju da su neizbježni veliki napadi Irana i njegovih posrednika raketama ili bespilotnim letjelicama na vojne i vladine ciljeve u Izraelu, objavio je Bloomberg u srijedu, pozivajući se na američke i izraelske sigurnosne izvore.

Američki državni sekretar Antony Blinken je izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu jasno dao do znanja da će SAD biti uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji Irana, saopćio je State Department.

Američki izaslanik za Bliski Istok Brett McGurk obratio se ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Iraka kako bi ih zamolio da prenesu poruku Iranu i pozovu ga da smanji napetosti, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su te zemlje telefonski razgovarale s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom.

Iranska revolucionarna garda je 8. januara 2020. greškom oborila ukrajinski putnički avion nedugo nakon što je poletio iz Teherana u vrijeme pojačanih napetosti s Washingtonom zbog ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija u napadu američke bespilotne letjelice na bagdadski aerodrom.

Iranske snage ispalile su projektile na vojne baze u Iraku, u kojima su bili stacionirani američki vojnici kao odmazdu za ubistvo Soleimanija 3. januara.

Izvor: Agencije