Reutersovi izvori: Iran upozorio Rusiju uoči masakra u Moskvi

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u 20 godina, naoružani napadači otvorili su vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta 22. marta u dvorani Crocus City Hall, ubivši najmanje 144 osobe.

Napad na dvoranu u Moskvi odgovornost preuzela grupa ISIL (REUTERS/ Evgenia Novozhenina)

Iran je upozorio Rusiju na mogućnost velike “terorističke operacije” na njenom tlu uoči masakra u koncertnoj dvorani blizu Moskve prošlog mjeseca, rekla su tri izvora agenciji Reuters, upoznata s tom tematikom.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u 20 godina, naoružani napadači otvorili su vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta 22. marta u dvorani Crocus City Hall, ubivši najmanje 144 osobe, podsjeća britanska agencija i dodaje kako je za napad odgovornost preuzela oružana grupa ISIL.

“Danima prije napada u Rusiji, Teheran je s Moskvom podijelio informacije o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije do kojih se došlo tokom ispitivanja uhapšenih nakon smrtonosnih bombaških napad u Iranu”, rekao je jedan izvor.

Brojna hapšenja

Iransko ministarstvo obavještajne službe saopćilo je u januaru kako je uhapsilo 35 osoba povezanih s dvostrukim bombaškim napadom 3. januara u jugoistočnom gradu Kerman kada je poginulo približno 100 ljudi. Ministarstvo je 19. januara saopćilo kako je uhapsilo komandanta ogranka ISIL-a sa sjedištem u Afganistanu ISIS-Khorasan (ISIS-K).

Oružana grupa ISIL preuzela je odgovornost za eksplozije u Iranu, najkrvavije od Islamske revolucije 1979. godine, piše Reuters. Američki obavještajni izvori naveli su da je ISIS-K izveo i napade u Iranu 3. januara i pucnjavu u Moskvi 22. marta.

Nekada je ISIL držao pod okupacijom velike dijelove Iraka i Sirije, nametnuvši vladavinu terora i inspirirajući napade “vukova samotnjaka” u zapadnim državama, ali je proglašena teritorijalno poraženom 2017. godine, navodi agencija i nastavlja kako je ISIS-K, jedan od njegovih najstrašnijih ogranaka, ponovno je aktuelizirao postojanje grupe velikim krvoprolićem.

ISIS-K, nazvan po starom izrazu za regiju Horasan koja je obuhvaćala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana, pojavio se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i brzo stekao reputaciju po ekstremnoj brutalnosti.

Presretnuti razgovori

Drugi izvor koji je, također, tražio anonimnost zbog osjetljivosti tematike, rekao je kako u informacijama koje je Teheran dostavio Moskvi o predstojećem napadu nedostaju konkretni detalji o vremenu i tačnim ciljem.

“Oni (članovi ISIS-K) dobili su upute da se pripreme za značajnu operaciju u Rusiji. Jedan od terorista (uhapšen u Iranu) rekao je da su neki članovi grupe već otputovali u Rusiju”, rekao je on.

Treći izvor, visoki sigurnosni zvaničnik, rekao je: “Kako je Iran godinama bio žrtva terorističkih napada, iranske su vlasti ispunile svoju obavezu da uzbune Moskvu na osnovu informacija dobijenih od uhapšenih terorista”, navodi Reuters.

Agencija piše kako Iransko ministarstvo vanjskih poslova i Kremlj nisu odgovorili na zahtjev za komentar ove priče, te kako ni Bijela kuća nije imala komentara na ovu temu.

Izvor, upoznat s američkim obavještajnim podacima o predstojećem napadu u Rusiji, rekao je da se sve temelji na presretanju “razgovora” među pripadnicima ISIS-K.

Osporavajući tvrdnje SAD-a, Rusija je rekla kako vjeruje da je Ukrajina povezana s napadom, bez pružanja dokaza. Kijev je oštro demantirao tu tvrdnju.

Rusiji je, međutim, teže odbaciti obavještajne podatke diplomatskog saveznika Irana o napadu, koji je pokrenuo pitanja o efikasnosti ruskih sigurnosnih službi. Moskva i Teheran, koji su pod zapadnim sankcijama, pojačali su vojnu i drugu saradnju otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, piše Reuters.

Umiješanost državljana Tadžikistana

U napade u Kermanu i u blizini Moskve su, također, uključeni državljani Tadžikistana, navodi britanska agencija za koju sigurnosni stručnjaci kažu kako je ISIS-K ‘agresivno regrutirao pripadnike iz siromašne bivše sovjetske republike’ Tadžikistan.

Izvori su rekli da je Iran razgovarao o svojim sigurnosnim problemima s Tadžikistanom. Diplomatski izvor u Tadžikistanu potvrdio je da je Teheran nedavno komunicirao sa zvaničnim Dušanbeom o pitanju povećane uključenosti etničkih Tadžika u aktivnosti oružanih grupa.

Reuters navodi kako ISIL gaji žestoku mržnju prema šiitima, 2022. je preuzeo odgovornost za smrtonosni napad na šiitsko svetište u Iranu u kojem je ubijeno 13 ljudi. Teheran je identificirao napadača kao državljanina Tadžikistana.

Raniji napadi za koje je odgovornost preuzeo ISIL uključuju dvostruke bombaške napade 2017. na Iranski parlament i grobnicu utemeljitelja Islamske Republike, ajatolaha Ruhollaha Khomeinija.

Izvor: Agencije