Francuska očekuje od Kine ‘jasnu poruku’ prema Rusiji o ratu u Ukrajini

Iako Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu, kritikovana je od Zapada zbog odbijanja da osudi Moskvu zbog njene ofanzive.

Pariz je postao jedan od najčvršćih pristalica Kijeva (Sergey Dolzhenko/EPA-EFE)

Šef francuske diplomatije Stephane Sejourne izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanaka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Pekingu, kako Pariz očekuje da će Kina poslati “jasne poruke” svom bliskom partneru Rusiji u vezi s njenim ratom u Ukrajini.

Francuska Kina posljednjih godina nastojale su ojačati veze i tokom sastanaka u Parizu u februaru ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je predsjedniku Emmanuelu Macronu da Peking cijeni „nezavisan“ stav njegove zemlje. Međutim, Pariz je, također, nastojao pritisnuti Peking na njegove bliske veze s Moskvom, koje su se samo poboljšale nakon invazije na Ukrajinu, prenosi Fena navode agencije AFP.

Iako Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu, kritikovana je od Zapada zbog odbijanja da osudi Moskvu zbog njene ofanzive.

Pariz je, nasuprot tome, postao među najčvršćim pristalicama Kijeva, a Macron je u februaru čak odbio isključiti mogućnost slanja vojnika trupa na teren u Ukrajini.

Ključna uloga

Sejourne je izjavio kako želi da “Kina pošalje veoma jasne poruke Rusiji” zbog njenog rata u Ukrajini.

“Uvjereni smo da neće biti trajnog mira ako se o tome ne pregovara s Ukrajincima”, rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu, govoreći zajedno sa svojim kineskim kolegom Wangom.

“Neće biti sigurnosti za Evropljane ako ne bude mira u skladu s međunarodnim pravom. To je za nas suštinsko pitanje, zbog čega je Francuska odlučna da održi bliski dijalog s Kinom”, nastavio je.

Peking bi, kako je rekao, mogao igrati “ključnu ulogu” u osiguranju da održi poštivanja međunarodnog prava.

Sejourneova posjeta je druga posjeta francuskog ministra vanjskih poslova Kini za manje od šest mjeseci, nakon posjete njegove prethodnice Catherine Colonne u novembru.

Posjeta šefa diplomatije ove sedmice dolazi u okviru dešavanja povodom obilježavanja 60. godišnjice diplomatskih odnosa između Francuske i Kine. Tokom dana učestvovat će i na otvaranju izložbe “Versailles i Zabranjeni grad”, na kojoj će do kraja juna za javnost biti otvoreno oko 60 umjetničkih djela i dragocjenosti iz palate.

Rizik za Evropu

Napori Francuske da poboljša veze s Pekingom dolaze u trenutku kada se Evropska unija želi zaštititi od pretjeranog oslanjanja na Kinu.

To “odbacivanje” pojavilo se posljednjih mjeseci kao ključni stub ekonomske politike evropskog bloka prema Kini, što je postalo neophodno nakon pandemije COVID-19 i ruske invazije na Ukrajinu.

Izraz je u suprotnosti s drastičnijim pristupom poznatim kao “razdvajanje”, a koji provode neki tvorci politike u Sjedinjenim Američkim Državama, koji imaju za cilj izolaciju Kine ili prekid svih komercijalnih veza s tom zemljom.

U Pekingu je Sejourne naglasio da razdvajanje nije u planu, ali je potrebno “ekonomsko rebalansiranje” kako bi se osiguralo da je trgovina “zdrava i održiva”.

Ministar vanjskih poslova Wang je zauzvrat rekao da “cijeni” Sejourneovo odbijanje razdvajanja.

“Nije moguće odvojiti se od Kine, a odvajanje od Kine je najveći rizik. Vjerujem da je dokazano, i da će se nastaviti dokazivati, da je Kina prilika, a ne rizik za Evropu. Obje strane su partneri, a ne rivali”, dodao je Wang.

Izvor: Agencije