Maradonina porodica pokreće tužbu zbog aukcije ‘Zlatne lopte’

Trofej koji je Maradona osvojio na Svjetskom prvenstvu 1986. bio je izgubljen decenijama, ali se nedavno pojavio i trebao bi biti stavljen na aukciju u Parizu.

Maradonini nasljednici vjeruju da je trofej ukraden iz banke (Christophe Petiti Tesson / EPA-EFE)

Nasljednici Diega Maradone pokrenut će tužbu kako bi pokušali zaustaviti aukciju Zlatne lopte koju je legendarni argentinski nogometaš osvojio kao najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku.

Ovaj trofej bio je izgubljen decenijama, ali se nedavno pojavio i trebao bi biti stavljen na aukciju u Parizu u junu, objavila je prošle sedmice aukcijska kuća Agit.

Maradona, koji je preminuo 2020. u dobi od 60 godina, osvojio je 1986. godine trofej za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva na kojem je u finalu predvodio Argentinu do pobjede protiv tadašnje Zapadne Njemačke od 3:2.

Na tom turniru postigao je i neregularan, ali ipak priznat pogodak rukom (“Božja ruka”), ali i “gol stoljeća” kada je u solo prodoru driblingom prošao praktično sve protivničke igrače u pobjedi protiv Engleske u četvrtfinalu od 2:1.

Nepoznata sudbina trofeja

Maradonini nasljednici kažu da je trofej ukraden i tvrde da ga sadašnji vlasnik nema pravo prodati, a njihov advokat je rekao da će zatražiti sudsko oduzimanje trofeja i podnijeti prijavu za krađu.

Maradona je taj trofej primio na svečanosti u Parizu 1986. godine. Trofej je kasnije nestao i o njemu su kružile razne glasine.

Neki su rekli da ju je Maradona izgubio u partiji pokera ili da ju je prodao kako bi otplatio dugove, priopćila je aukcijska kuća.

Pričalo se i da ga je Maradona držao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, dok je igrao za Napoli.

Maradonini nasljednici vjeruju da je ukraden iz banke.

Izvor: Agencije