U napadu na zatvorski kombi u Francuskoj ubijena dvojica čuvara, potraga u toku

Orkestrirani napad, koji dolazi usred rastućeg nasilja povezanog s drogom diljem Evrope, dogodio se na naplatnoj kućici u Incarvilleu, na sjeveru Francuske.

Policija je pokrenula opsežnu potragu za bjeguncem i počiniteljima napada (EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Najmanje dvojica zatvorskih čuvara su ubijena, a trojica teško ranjena kada su do zuba naoružani muškarci iz zasjede napali zatvorski kombi kako bi oslobodili zatvorenika, saopćila je policija i potvrdila da je u toku lov na počinitelje napada i zatvorenike, prenosi Hina.

Orkestrirani napad, koji dolazi usred rastućeg nasilja povezanog s drogom diljem Evrope, dogodio se na naplatnoj kućici u Incarvilleu, na sjeveru Francuske. Neimenovani zatvorenik i napadači su pobjegli, potvrdila je policija, prenosi Reuters.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin je rekao da je pokrenuta opsežna potraga za bjeguncem i počiniteljima napada.

“Koristimo sva sredstava kako bi pronašli kriminalce. Prema mojoj odluci mobilizirano je nekoliko stotina policajaca i pripadnika žandarmerije”, rekao je ministar.

Ranjeni u teškom stanju

Ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti je rekao da su dvojica ranjenih u jako teškom stanju.

“Sve ćemo učiniti da pronađemo počinitelje ovog podlog zločina. To su ljudi kojima život ništa ne znači. Bit će uhapšeni, bit će im suđeno i biti će kažnjeni za počinjeni zločin”, rekao je Dupond-Moretti.

Slike na društvenim mrežama prikazuje najmanje dvojicu zamaskiranih napadača koji kruže u blizini SUV vozila koji je u plamenu. Čini se da se to vozilo zabilo u prednji dio zatvorskog kombija.

Zločini povezani s drogom su naglo porasli diljem Evrope koja je preplavljena kokainom, a epicentar trgovine drogom i nasilja bandi je Marseille.

Lokalni mediji su identificirali jednog bjegunca kao 30-godišnjeg Mohameda A.

Policijski izvor otkriva da je osumnjičen za naručeno ubistvo u Marseilleu i da je povezan s moćnom gradskom bandom.

Izvor: Agencije