NATO na sjeveru Evrope uvježbava ‘lov’ na neprijateljske podmornice

Vježba ‘Nordijski odgovor 2024’, koju predvodi Norveška, uključuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja.

Zajednička odbrambena NATO vježba će trajati do 14. marta (NTB / Heiko Junge / Reuters)

NATO snage uvježbavaju odbranu svoje novoproširene nordijske teritorije i “lov na neprijateljske podmornice”, u vježbama koje će trajati skoro dvije sedmice u sjevernim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Vježba “Nordijski odgovor 2024”, koju predvodi Norveška, uključuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ona je dio “Steadfast Defender 24” – najveće vježbe NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, sa gotovo 90.000 vojnika uključenih u višemjesečne vježbe koje imaju za cilj da pokažu da Alijansa može da brani svoju teritoriju do granice s Rusijom.

Zajednička odbrambena NATO vježba će trajati do 14. marta.

Uspješno izvršen zadatak

Ove sedmice su članovi posade na francuskoj fregati “Normandija” uvježbavali “lov na neprijateljsku podmornicu”, čiju ulogu u ovim manevrima je preuzelo njemačko plovilo i koja je po razrađenom scenariju već “izvršilo napad” na obližnji italijanski brod, nosač aviona “Giuseppe Garibaldi”, navodi AP.

Po riječima komandanta fregate, zadatak je uspješno izvršen, a neprijateljska podmornica je “locirana i uništena”.

Ove sedmice, Švedska se zvanično pridružila Alijansi.

Švedska je zajedno sa Finskom, koja je prošle godine pristupila NATO-u, napustila višegogodišnju vojnu neutralnost nakon Drugog svjetskog rata, nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Izvor: Agencije