Analitičari: Izbacivanje pomoći iz zraka potvrđuje da Hamas ima kontrolu u Gazi

Dozvola izraelske vlade Americi, arapskim i evropskim zemljama da spuštaju pošiljke humanitarne pomoći iz zraka pokazatelj je da kontrola okupacije na sjeveru i u središnjem Pojasu Gaze nije sigurna.

SAD, Egipat i Jordan rade na pojačanju dostave humanitarne pomoći Pojasu Gaze iz zraka (AFP)

Okupirani Jerusalem – Spuštanje iz zraka humanitarne pomoći u Pojas Gaze, dokaz je da Islamski pokret otpora Hamas još uvijek kontrolira sva područja Pojasa, što ukazuje na konfuziju izraelskog vojnog i političkog vrha u vezi s onim što nazivaju danom poslije.

Procjene analitičara se slažu da je dozvola izraelske vlade Americi, arapskim i evropskim zemljama da spuštaju pošiljke humanitarne pomoći iz zraka i spriječe njihov ulazak preko kopnenih prijelaza, pokazatelj da kontrola Izraela na sjeveru i u središnjem Pojasu Gaze nije sigurna i da je Hamas još prisutan na terenu, čega se Izrael boji.

Ovakav način dostavljanja pomoći – kako vide analitičari – ukazuje na dubinu neslaganja između izraelske vlade i Bijele kuće u vezi postizanja sporazuma o razmjeni, prekidu vatre i primirju, čak i ako je privremeno, prije mjeseca ramazana.

Izuzeće od odgovornosti i odugovlačenje

Što se izraelskih procjena tiče, slažu se da je spuštanje pomoći iz zraka izraz frustracije i bijesa američkog predsjednika Joea Bidena na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji bi lako mogli prerasti u žestoki sukob između njih dvojice.

Politički analitičar Amir Bar Shalom smatra da dozvola vojnog i sigurnosnog vođstva Tel Aviva za spuštanje humanitarne pomoći iz zraka, a u budućnosti možda i njeno dostavljanje putem mora, ukazuje na to da je izraelska vojska željna pronalaska rješenja za tešku situaciju u kojoj se našao narod Gaze, kao i da bude izuzeta od odgovornosti u slučaju pokretanja sudskih postupaka na međunarodnom planu, dok Netanyahu odugovlači.

Bar Shalom je na web stranici Zman Yisrael napisao članak u kojem opisuje situaciju u raznim dijelovima Pojasa Gaze, gdje su uslovi postali haotični, uprkos prisustvu izraelske vojske u nekim od tih područja, zbog čega će biti veoma teško bilo kojoj civilnoj strukturi preuzimanje vlasti u budućnosti i upravljanje poslovima u Pojasu.

Suočen s ovom realnošću i manifestacijama prisustva pripadnika Hamasa u blizini konvoja s pomoći u svim područjima Gaze, Bar Shalom kaže: “Netanyahu još uvijek slijedi politiku odugovlačenja i odbija bilo kakva rješenja, a međunarodno rješenje trenutno nije primjenjivo, što će Izrael, vojno i politički, dovesti u opasnu poziciju.”

U narednim danima će se pokazati koliko Hamas zaista želi prekid vatre i provođenje prvog koraka u dogovoru o oslobađanju zatočenika prije mjeseca ramazana. U članku se dodaje: “Međutim, u izraelskom sigurnosnom establišmentu, gotovo postoji konsenzus da je interes Yahya Sinwara, vođe pokreta, da se borba nastavi kako bi se osnažila kontrola Hamasa nad područjem Pojasa, da bi se zadovoljili palestinski interesi i zadržala svjetska pozornost na Pojasu Gaze.”

Snaga i kontrola

Ukazujući na zabrinutost izraelskog vojnog establišmenta u vezi s pitanjem upravljanja civilnim poslovima u Pojasu Gaze i skidanjem sa sebe odgovornosti za dostavu i distribuciju pomoći stanovnicima Gaze, dopisnik za vojna pitanja lista Haaretz Yaniv Kovovich je rekao: “Događaji u ulici Al-Rashid će se ponoviti, ako niko ne preuzme odgovornost za distribuciju humanitarne pomoći.”

Prema Kovovichu, među rukovodstvom izraelske vojske postoji konsenzus o neophodnosti stvaranja autoritarnog tijela – što je pokazatelj da Hamas i dalje ima moć i kontrolu u Pojasu Gaze – koje bi bilo alternativa Hamasu u upravljanju civilnim poslovima, a odgovorno za dostavu humanitarne pomoći i njenu distribuciju civilima.

Proteklih sedmica, kaže Kovovich, izraelska vojska je upozoravala da će se, ako se ne nađe rješenje o načinu dostavljanja pomoći u sjeverni Pojas Gaze, “smanjiti” legitimitet za nastavak rata koji su, do sada, Izraelu davali SAD i međunarodna zajednica.

Iz tog razloga, prema vojnom dopisniku, Izrael je odobrio spuštanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze iz zraka. Rekao je da će pitanje dostavljanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze biti karta pritiska na izraelsku vladu od strane američke administracije i zapadnih zemalja.

Ističe da je pitanje načina dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze, posebno na njegov sjever i centar, gdje je, prema vlastitim tvrdnjama, izraelska vojska uspostavila svoju kontrolu, pokretano i razmatrano više puta u Ratnom vijeću i Izraelskom ministarskom vijeću za politička i sigurnosna pitanja (Kabinetu).

Različita mišljenja

Vojni dopisnik je objasnio da izraelski establišment vodi razgovore o dostavi pomoći i mehanizmima njene distribucije sa Sjedinjenim Američkim Državama, Egiptom i Jordanom, jer te zemlje insistiraju na povećanju dostavljanja humanitarne pomoći Pojasu iz zraka, sa fokusom na sjever, gdje će u narednim danima biti isporučene dodatne pošiljke.

Izraelska vojska – prema Kovovichu – izražava snažno protivljenje prijedlogu ministra finansija Bezalela Smotricha da se vojsci omogući dostavljanje pomoći u Pojas Gaze, pravdajući svoje protivljenje strahom da bi to dovelo do trvenja i sukoba između izraelskih snaga i stotina hiljada stanovnika Gaze, što bi ugrozilo živote vojnika.

U analizi neusaglašenosti između vojne i političke vlasti u Izraelu u pogledu mehanizama za dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, Ron Ben-Yishai, vojni analitičar u novinama Yedioth Ahronoth, kaže: “Onaj ko preuzme odgovornost za dostavu i distribuciju pomoći u Pojas Gaze će biti taj koji će srušiti Hamasovu civilnu vlast i okončati njegovu kontrolu na terenu, te se stoga Netanyahu i protivi takvom scenariju.”

Uprkos demontaži dijela Hamasove vojne i vladine infrastrukture u Pojasu Gaze – prema izraelskom vojnom analitičaru – jasno je da je dostavljanje humanitarne pomoći i osiguranje minimalnih potreba stanovništva, važno pitanje za okončanje rata i određivanje pobjednika u njemu.

Ben-Yishai smatra da izraelsko odlučivanje o prolasku pomoći znači i potvrdu kontrole vojske nad područjem Pojasa, kao i sprečavanje Hamasa da povrati sposobnosti za uspostavljanje civilne vlasti u Gazi, ali protivljenje Netanyahua ukazuje na to da izraelska vojska, prema njegovom uvjerenju, nema potpunu kontrolu nad područjima u koja je prodrla, odatle je njegovo protivljenje.

Vojni analitičar ističe da, ukoliko dođe do velike humanitarne katastrofe – čiji počeci se već naziru – Bijela kuća i međunarodno javno mnijenje neće dozvoliti Izraelu da nastavi rat, a oficiri izraelske vojske neće moći da putuju u inostranstvo, jer će od strane Međunarodnog krivičnog suda biti optuženi za ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera