Vanredno stanje na Haitiju, hiljade zatvorenika u bijegu

Vanredno stanje uvedeno je zbog dramatične eskalacije nasilja tokom vikenda koje je paraliziralo dijelove glavnog grada, oštetilo komunikacije i omogućilo dva bijega iz zatvora.

Prazan blok ćelija u Nacionalnoj kaznionici nakon sukoba koji su doveli do bijega iz zatvora (REUTERS/Ralph Tedy Erol)

Vlada Haitija proglasila je vanredno stanje u nedjelju navečer i uvela policijski sat nakon nasilnih sukoba u glavnom gradu i bijega nekoliko hiljada zatvorenika, dok glavni vođa bandi Jimmy Cherizier, poznat kao Barbecue, nastoji svrgnuti premijera Ariela Henryja, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Kako bi uspostavila red, Vlada je odmah uvela policijski sat na cijeloj zapadnoj teritoriji na 72 sata, navodi se u saopćenju. Između šest sati navečer i pet ujutro primjenjivat će se policijski sat u ponedjeljak, utorak i srijedu. U nedjelju je policijski sat trajao od 20 sati do 5 ujutro.

Ulično nasilje

Policija, vatrogasci, vozači hitne pomoći, zdravstveno osoblje i propisno identificirani novinari ne moraju se pridržavati policijskog sata, dodaje se u saopćenju.

Vanredno stanje uvedeno je zbog dramatične eskalacije nasilja tokom vikenda koje je paraliziralo dijelove glavnog grada, oštetilo komunikacije i omogućilo dva bijega iz zatvora, uključujući jedan iz najvećeg zatvora u državi.

Predsjednik Digicela, velike telekomunikacijske kompanije u karipskoj državi, rekao je da su linije bile oštećene nakon višednevnog uličnog nasilja u dijelovima glavnoga grada Port-au-Princea.

Terenski timovi u nedjelju poslijepodne uspjeli su u potpunosti uspostaviti vezu, rekao je predsjednik Digicela Maarten Boute u objavi na X.

Otvorena glavna vrata zatvora

Žestoka pucnjava izazvala je paniku proteklih dana nakon poziva vođe bande Jimmyja Cheriziera, bivšeg policajca, kriminalnim grupama da se ujedine i svrgnu Henryja. Cherizier je na čelu saveza bandi i suočava se sa sankcijama UN-a i Sjedinjenih Američkih Država.

Naoružane grupe u subotu navečer napale su najveći zatvor u državi, prkoseći haićanskim policijskim snagama koje su pozvale u pomoć. Reuters je u nedjelju posjetio Nacionalni zatvor gdje nije bilo ni traga policiji, a glavna zatvorska vrata ostala su otvorena.

Najmanje deset ljudi je poginulo tokom bijega nekoliko hiljada zatvorenika iz Nacionalnog zatvora. Nije poznato koliko je tačno zatvorenika u bijegu.

Izvori bliski instituciji rekli su da se vjerovatno radi o “ogromnoj” većini. U kaznionici izgrađenoj za 700 zatvorenika, bilo ih je 3.687 od februara prošle godine, navodi organizacija za ljudska prava RNDDH.

Izvor: Agencije