Izraelski general: Zasjeda u Khan Yunisu je ‘skandal i nemar’ vojnih vođa

“Gubimo područja u sjevernom Pojasu Gaze, te u gradu Gazi, Jabaliji, Al-Zaytounu i Shuja'iyi, koje je izraelska vojska zauzela prije dva mjeseca, uz veliki broj poginulih i ranjenih”, kaže general Brick.

Brick je rekao da komandiri izraelskih brigada djeluju bez ikakvih uputa svojih pretpostavljenih (Al Jazeera)

Penzionisani izraelski general-major Yitzhak Brick, ubistvo tri vojnika i ranjavanje 14 drugih u zasjedi u zgradi u Khan Yunisu, u južnom Pojasu Gaze, opisao je kao “skandal i kriminalni nemar u najvišim strukturama vojske”.

General-major Brick, u izjavi za izraelski list Maariv, u nedjelju, komentarišući incident, rekao je da “Izraelska vojska olako ulazi u borbe sa rezervnim jedinicama koje godinama nije obučavala i bez prethodno pripremljenog plana”.

Objasnio je da čak i pojedini redovni vojnici nisu obučeni za borbe u naseljenim (urbanim) područjima, te dodao da, kada naši vojnici uđu u zgradu bez ikakvog inspekcijskog nadzora, eksplodira bomba koja ponekad ubije i teško rani desetine naših vojnika.

Rekao je da se to dešava onda kada vojska na najvišim nivoima ne nauči lekciju, kada nema kontrole nad nižim nivoima, ne prati dešavanja na bojnom polju i ne kontroliše situaciju.

Istakao je da se ovi ozbiljni incidenti u kontinuitetu ponavljaju, te poručio da je u konkretnom slučaju riječ o skandalu bez presedana u ranijim izraelskim ratovima i apsolutnoj vojnoj nediscipliniranosti. Komandiri četa samoinicijativno povlače poteze, bez ikakvih uputstava od svojih komandanata.

Činjenično stanje na terenu

U odgovoru na pitanje šta Izraelci ne znaju o činjeničnom stanju izraelske vojske na terenu, Brick je odgovorio: “Danas gubimo područja u sjevernom Pojasu Gaze, te u gradu Gazi, Jabaliji, Al-Zaytounu i Shuja'iyi, koje je izraelska vojska zauzela prije samo dva mjeseca, uz veliki broj poginulih i ranjenih.”

Podsjetio je da je ministar odbrane Yoav Gallant prije dva mjeseca objavio kako imamo apsolutnu kontrolu nad tim područjima, iznad zemlje i u tunelima.

Dodao je: “Prošla su samo dva mjeseca, a mi smo izgubili kontrolu nad sjevernim Pojasom Gaze. Hamasovi borci su se u velikom broju vratili kroz tunele na mjesta odakle je izraelska vojska evakuisala sve svoje snage, koje nije zamijenila drugim zbog manjka vojnika, tako da je Hamas ponovo preuzeo kontrolu nad stanovništvom i obnovio kapacitete u tom dijelu Pojasa”.

Rekao je da pripadnici izraelskih snaga u sjevernom Pojasu Gaze stradavaju od eksplozivnih naprava i zamki koje Hamas unaprijed priprema u stambenim objektima i na mjestima u koja ulaze vojnici.

Brick je naglasio da Izraelci ne shvaćaju da ćemo, ako se ovaj proces nastavi na isti način, doći u strašnu i užasnu situaciju; niti ćemo uništiti Hamas, niti osloboditi zarobljenike, a imat ćemo dodatnih stotine mrtvih.

Optužba za genocid

Istakao je da su vojnici svakodnevno izloženi teškim povredama i rekao: “Učestvovao sam u izraelskim ratovima i nikada se nisam susreo sa tako opasnom organizacionom kulturom”.

U subotu, izraelska vojska je objavila da su u petak tri vojnika poginula, a 14 njih povrijeđeno, uključujući pet u teškom stanju, u eksploziji eksplozivne naprave u jednoj od stambenih zgrada, u gradu Khan Yunisu.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze u kojem je ubijeno i ranjeno desetine hiljada civila, većinom djece i žena, pored nezapamćene humanitarne katastrofe i masovnog uništavanja infrastrukture, što je Tel Aviv dovelo pred Međunarodni sud pravde, pod optužbom za činjenje genocida.

Izvor: Agencije