Urbi et orbi: Papa pozvao na prekid vatre u Gazi, obratio se i Zapadnom Balkanu

Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Evropu i čitav svijet, rekao je papa.

Papa je pozvao na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području (REUTERS/Yara Nardi)

Papa Franjo pozvao je u nedjelju u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

Obraćajući se sa balkona bazilike svetog Petra, Papa je rekao da su mu u mislima “ponajprije žrtve brojnih sukoba koji se vode u svijetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini”.

“Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovno apeliram da se zagarantira mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah puste na slobodu taoci oteti 7. oktobra prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze”, rekao je Franjo.

Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se “više ne znaju smijati” i koja se pitaju “čemu tolika smrt i razaranja”.

‘Rat je uvijek poraz’

Papa se obratio i zemljama zapadnog Balkana.

“Posebno mi je u mislima zapadni Balkan gdje se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekat. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Evropu i čitav svijet”, rekao je, prenijela je Hina.

Naglasio je da je rat “uvijek apsurd i uvijek poraz” i da se “ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima”. Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Liban, da treba poticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti ukoštac sa krijumčarima ljudi.

“Neka uskrsno svjetlo prosvijetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svjesni vrijednosti svakog ljudskog života kojeg treba prihvatiti, štititi i ljubiti”, rekao je 87-godišnji Franjo koji je slabog zdravlja proteklih sedmica pa je morao propustiti procesiju Križnog puta u rimskom Koloseumu na Veliki petak.

Izvor: Agencije