Zelenski imenovao nove šefove obavještajnih i sigurnosnih službi

Nove promjene na čelu obavještajnih agencija i organizacija za nacionalnu sigurnost Ukrajine dešavaju se u trećoj godini ruskog napada na ovu državu.

Oleksandr Litvinenko je novi sekretar Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je danas Olega Ivaščenka, bivšeg zamjenika šefa Odbrambene obavještajne službe (GUR), za šefa Vanjske obavještajne službe Ukrajine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ukrajinske medije.

Ranije u toku dana, Zelenski je razriješio Aleksija Danilova sa mjesta sekretara Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine i na tu funkciju imenovao sada bivšeg šefa Vanjske obavještajne službe Aleksandra Litvinjenka, javlja Ukrajinska pravda.

Kako javlja Anadolija, ukaz o smjeni Danilova objavilo je ukrajinsko Predsjedništvo, koje je kasnije obznanilo uredbu o imenovanju Litvinjenka za njegovu zamjenu.

Ranije smjene

Nije naveden razlog za smjenu Danilova, koji je tu funkciju preuzeo još u oktobru 2019. godine, ali to se događa u trećoj godini ruskog rata protiv Ukrajine, a ukrajinske snage ne postižu dobre rezultate u borbi protiv Rusije kao što su se nadali, piše Anadolija.

U septembru prošle godine Zelenski je smijenio ministra odbrane i šest zamjenika ministra odbrane, pretpostavlja se zbog nesigurnih pokušaja u borbi protiv ruskih snaga.

Izvor: Agencije