Bivši izraelski general: Ratom u Gazi izgubljen je kompas, u opasnoj smo situaciji

Israel Ziv je opisao nesposobnost rukovodstva u donošenju odluka kao najopasniju stvar s kojom se suočava Izrael.

Izraelska vojska pretrpjela je značajne gubitke u Gazi, a da nije ispunila ciljeve (REUTERS/Nir Elias)

Bivši izraelski general rekao je da je ratom koji bjesni u Pojasu Gaze izgubljen kompas i da se čini kao da nema ciljeve, naglašavajući potrebu da rukovodstvo donese odluku u vezi s njim.

List The Jerusalem Post prenio je ono što je rezervni general major i bivši šef Direkcije za operacije izraelske vojske Israel Ziv rekao na radiju FM 103.

Prema njegovim riječima, akcije koje su poduzele izraelske snage u bolnici Al-Shifa u Gazi „znače da Hamas praktično još kontroliše to područje, a takva je situacija vjerovatno i u drugim bolnicama“.

Tvrdi da je izraelska vojska zaista oštetila Hamasove vojne sposobnosti, ali da pokret i sada ima hiljade boraca te da je civilna kontrola teritorije ostala u rukama pokreta, koji je još „živ i aktivan“.

Na pitanje je li bilo ispravno povući većinu izraelskih snaga iz Gaze, Ziv je na radiju odgovorio pitanjem: „Šta vojska treba raditi u nedostatku bilo kakve politike?“

Dodao je da je prošlo više od pet mjeseci rata bez ikakvog političkog cilja koji se može očekivati.

„Recimo da smo ostali tamo do sada, šta poslije? Čak i da smo ostali i objavili da smo okupatori, postali bismo nova vlada u Gazi. Izrael bi, stoga, morao uspostaviti civilne, policijske i sigurnosne sisteme i preuzeti obaveze raznih službi”, nastavio je.

‘Izrael u centru opasne međunarodne krize’

Opisao je nesposobnost rukovodstva u donošenju odluka kao najopasniju stvar s kojom se suočava Izrael, to nije samo Hamas.

Komentirajući odluku Kanade da zaustavi isporuke oružja njegovoj zemlji, rekao je: „Izrael je u centru izuzetno opasne međunarodne krize.“ Dodao je da se ne sjeća da je ranije postojala kriza ovolikih razmjera, a to pripisuje ne samo nedostatku podrške, već i dubokoj krizi u koju je Izrael upao zbog nedostatka politike.

„Sve ukazuje na to da vlada ne donosi političke odluke, a koja je najbolja odluka ne znamo ni mi ni svijet”, rekao je Ziv.

Objasnio je da bez podrške saveznika Izrael ne može nastaviti i poraziti Hezbollah na sjeveru, tvrdeći da bi i sam bio vojno oštećen.

Izrazio je uvjerenje da se nalazi u veoma opasnoj situaciji, što ukazuje na nedostatak nacionalne odgovornosti sa stanovišta sigurnosti i općenito.

„Ako ne riješimo problem na jugu (Gaza), neće biti moguće riješiti situaciju na sjeveru čak ni politički, a Sjedinjene Američke Države neće se zalagati za to. Amerika ne radi za Izrael, radila je s njim do sada, ali se ne slaže s njegovom politikom“, objašnjava izraelski general.

Odgovarajući na pitanje namjerava li Izrael uvjeriti Ameriku u neophodnost izvođenja operacije u Rafahu, rekao je: „Ne, ni mi sami nismo uvjereni u to“.

Izvor: Agencije