Moskva sumnja u tvrdnje SAD-a: Jeste li sigurni da iza napada stoji ISIL?

SAD vjeruje da iza smrtonosnog napada na koncertnu dvoranu u Moskvi stoji ISIL, no Kremlj sada sumnja u te tvrdnje.

Građani Moskve pale svijeće i polažu cvijeće ispred koncertne dvorane (EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Rusija je u ponedjeljak dovela u sumnju tvrdnje SAD-a da je naoružana grupa ISIL odgovorna za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, u kojem je ubijeno 137 ljudi, a ranjeno 182, prenosi Hina.

U najsmrtonosnijem napadu na ruskom teritoriju od talačke krize u Beslanu 2004. kada su ekstremisti oteli više od 1.000 ljudi, uključujući stotine djece, četvorica muškaraca naoružana mitraljezima upala su u petak u trgovački centar Crocus City Hall, u kojem se nalazi i koncertna dvorana i otvorila vatru na ljude koji su čekali da počne rock-koncert grupe Picnic.

Taj bend, još iz sovjetske ere, trebao je izvesti svoju uspješnicu “Afraid of Nothing”.

Od četvorice uhapšenih za krivično djelo terorizma najmanje jedan je Tadžik. Savezna služba sigurnosti (FSB), nasljednica KGB-a, privela ih je odvojeno u kavezima na okružni sud Basmanny u Moskvi.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, a SAD je javno obznanio da vjeruje da iza napada stoji ISIL.

Ta grupa je naknadno objavila snimku napada, a SAD podsjetio da je početkom mjeseca upozorio Rusiju da raspolaže informacijama o neminovnom napadu na ruskom tlu.

Međutim, Putin nije javno spomenuo naoružanu grupu u vezi s napadačima, za koje je rekao da su pokušali pobjeći u Ukrajinu. Kazao je da ih je neko na “ukrajinskoj strani” trebao prebaciti preko granice.

Ukrajina je odbacila bilo kakvu umiješanost u napad, a predsjednik Zelenski je optužio Putina i “druge nasilnike” da pokušavaju prebaciti krivnju.

SAD štiti ‘štićenike’ u Kijevu

Glasnogovornica Marija Zaharova dovela je u pitanje američke tvrdnje o odgovornosti ISIL-a koji je ne tako davno kontrolirao velika područja Iraka i Sirije.

“Pažnja – pitanje za Bijelu kuću: Jeste li sigurni da je Islamska država. Možda biste trebali ponovno promisliti”, rekla je Zaharova.

Istakla je da SAD širi verziju ISIL-a kao “babaroge” kako bi zaštitio svoje “štićenike” u Kijevu i podsjetila da je SAD podržavao “mudžahedine” u borbi protiv sovjetskih snaga 80-ih.

Putin je rekao da je pritvoreno 11 ljudi, uključujući četvoricu napadača, koji su pobjegli iz koncertne dvorane i uhvaćeni na putu prema Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve.

“Pokušali su se sakriti i otići prema Ukrajini gdje je, prema preliminarnim podacima, za njih s ukrajinske strane pripremljen prolaz kako bi prešli državnu granicu”, rekao je Putin.

Savezna služba sigurnosti Rusije (FSB) je navela da su napadači imali kontakte u Ukrajini te da su uhvaćeni blizu granice.

Islamska država, koja je jednom kontrolirala velike dijelove Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za napad, objavila je njena agencija Amak na Telegramu.

Putin je izmijenio tok građanskog rata u Siriji kada je 2015. intervenirao na strani predsjednika Bashara al-Assada protiv opozicije i Islamske države.

Nejasno je zašto je Islamska država odabrala ovaj trenutak da napadne Rusiju.

Bijela kuća je objavila da je Američka vlada Rusiji prenijela informacije ranije ovog mjeseca o planiranom napadu u Moskvi te izdala javno upozorenje svojim državljanima u Rusiji 7. marta.

Također, kazala je da je za napad odgovorna isključivo Islamska država.

“Nije bilo nikakve ukrajinske uključenosti”, rekla je glasnogovornica Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Izvor: Agencije