SAD traži od Ukrajine da prekine napade na rusku energetsku infrastrukturu

Napadi su pridonijeli rastu cijena nafte koje su do sada porasle gotovo četiri posto od 12. marta, kada je Ukrajina prvi put počela ciljati rusku energetsku infrastrukturu.

Rusija je u petak izvela najveći napad projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu do sada
Rusija je u petak izvela najveći napad projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu do sada (REUTERS/Sofiia Gatilova)

Sjedinjene Američke Države pozvale su Ukrajinu da prestane s napadima na rusku energetsku infrastrukturu te upozorile da bi napadi bespilotnim letjelicama mogli izazvati odmazdu i povećati svjetske cijene nafte, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem, javlja Hina.

Napadi su pridonijeli rastu cijena nafte koje su do sada porasle gotovo četiri posto od 12. marta, kada je Ukrajina prvi put počela ciljati rusku energetsku infrastrukturu.

Dalji rast cijena benzina u Sjedinjenim Američkim Državama oslabio bi rejting predsjednika Joea Bidena i potkopao njegove izglede za ponovni izbor.

Napadi na ključnu infrastrukturu

Rusija i Ukrajina koristile su bespilotne letjelice za napade na ključnu infrastrukturu, vojne instalacije i koncentracije trupa u više od dvije godine rata, a Kijev je posljednjih mjeseci ciljao ruske rafinerije i energetske objekte.

Rusija je u petak izvela najveći napad projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu do sada, pogodivši najveću branu u zemlji i uzrokujući nestanak struje u nekoliko regija, objavile su vlasti u Kijevu.

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija saopćila je da je u ruskom udaru pogođena najveća brana u Ukrajini, DniproHES u Zaporožju, ali da nije bilo opasnosti od pucanja, a pogođena je i elektroenergetska infrastruktura u drugim regijama.

Ruske rafinerije legitimna meta

Zamjenica ukrajinskog premijera rekla je u petak da su ruske naftne rafinerije legitimne mete ukrajinskih napada, nakon medijskog izvještaja da je SAD zatražio od Kijeva da prestane dronovima napadati ruske rafinerije.

Ukrajina je ovaj mjesec dramatično pojačala napade na rusku energertsku infrastrukturu, izvevši mnogobrojne napade dalekometnim dronovima na najveće ruske rafinerije zbog čega su neke morale privremeno suspendirati proizvodnju.

“Razumijemo pozive američkih partnera, ali istovremeno se borimo s kapacitetima, resursima i praksama koje imamo”, rekla je Olha Stefanišina na Kijevskom sigurnosnom forumu.

Rekla je da je ruska energetska infrastruktura legitimna meta s vojnog stajališta.

Izvor: Agencije