Evropsko vijeće za ‘brzo usvajanje’ pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju

Evropsko vijeće navodi i da su ‘primili na znanje’ napore Gruzije za ispunjavanje kriterija te poslali ohrabrenje da nastavi raditi na prioritetnim reformama.

Michel je rekao kako se "iskreno nada da će biti moguće održati prvu međuvladinu konferenciju o pristupanju s Ukrajinom do kraja belgijskog predsjedništva, koje traje do kraja juna" (REUTERS/Johanna Geron)

Čelnici država članica Evropske unije u četvrtak su se zauzeli za ubrzano usvajanje pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju, ključnih dokumenata za početak pregovora, prenosi Hina.

“Evropsko vijeće pozdravlja napredak Ukrajine i Moldavije u provedbi potrebnih reformi na putu prema EU-u. Nakon podnošenja nacrta pregovaračkog okvira za Ukrajinu i Moldaviju, Evropsko vijeće poziva na brzo usvajanje i nastavak rada bez odgađanja”, navodi se u zaključcima o proširenju koje su čelnici EU-a usvojili prvi dan samita.

Također su “primili na znanje” napore Gruzije na ispunjavanju kriterija i poslali ohrabrenje da nastavi raditi na prioritetnim reformama.

Zahtjevi s Baltika

Baltičke države htjele su nešto snažniju formulaciju za Ukrajinu i Moldaviju, neku vrstu garancija da se u junu otvore pregovori s Ukrajinom i Moldavijom. Na kraju su pristale da se ne spominje datum nego da se pozove Vijeće da “brzo” usvoji pregovaračke okvire, bez čega se ne mogu otvoriti pregovori.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da se “iskreno nada da će biti moguće održati prvu međuvladinu konferenciju o pristupanju s Ukrajinom do kraja belgijskog predsjedništva, koje traje do kraja juna”.

Evropsko vijeće je u decembru prošle godine donijelu odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

Izvor: Agencije