Rumunski predsjednik najavio kandidaturu za čelnika NATO-a

Klaus Iohannis rekao je da će se takmičiti za to mjesto, tvrdeći da istočnoevropskim državama treba bolja zastupljenost u euroatlantskim čelnim ulogama.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis rekao je da se odlučio natjecati za čelnika NATO-a (REUTERS/Johanna Geron)

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis rekao je da se odlučio kandidirati za čelnika NATO-a, poziciju za koju mnoge države članice podržavaju nizozemskog premijera u odlasku Marka Ruttea, prenosi Hina.

U februaru su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, dajući mu odskočnu dasku da dođe na čelo transatlantskog saveza.

Međutim, u utorak je Iohannis rekao da će se takmičiti za to mjesto, tvrdeći da istočnoevropskim državama treba bolja zastupljenost u euroatlantskim čelnim ulogama.

“Mislim da NATO treba obnoviti pogled na svoju misiju. Istočna Evropa daje vrijedan doprinos razgovorima i odlukama NATO-a. S uravnoteženom, snažnom i utjecajnom zastupljenošću iz ove regije, savez će moći donositi najbolje odluke kako bi odgovorio na sve potrebe i brige država članica”, rekao je Iohannis.

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom, što znači da sve članice moraju pristati na konačnu odluku.

Savez ima 32 člana nakon nedavnog pristupanja Švedske.

Rumunija, članica EU-a i NATO-a, podigla je izdavanja za odbranu na 2,5 posto BDP-a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

U toj zemlji koja dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom nalazi se američki protivraketni sistem kao i stalna borbena grupa NATO-a.

Izvor: Agencije