Premijer Haitija podnio ostavku nakon sve većeg nasilja u zemlji

Henry je trenutno u Portoriku, nakon što su ga naoružane bande na Haitiju spriječile da se vrati u zemlju.

Teško naoružane bande kontrolisale su posljednjih dana ulice prijestolnice Haitija (Reuters/Ralph Tedy Erol/File Photo)

Premijer Haitija Ariel Henry pristao je da podnese ostavku poslije višesedmičnog pritiska i sve većeg nasilja u toj karipskoj zemlji, saopštio je predsjednik Grupe karipskih zemalja i predsjednik Gvajane Ifraan Ali.

Ostavka premijera Haitija dolazi nakon sastanka regionalnih lidera u ponedjeljak na Jamajci, gdje su razgovarali o političkoj tranziciji na Haitiju, prenosi Tanjug.

Henry je trenutno u Portoriku, nakon što su ga naoružane bande na Haitiju spriječile da se vrati u zemlju.

Henry se prethodno nalazio u Keniji, gdje je trebalo da dodatno pregovara o dogovoru o raspoređivanju oko 1.000 policajaca na Haiti, nakon što je kenijski Viši sud blokirao ovaj plan u januaru.

Predsjednik Gvajane je, nakon sastanka, rekao da karipska grupa priznaje ostavku Henryja nakon uspostavljanja prelaznog predsjedničkog vijeća i imenovanja privremenog premijera. Ali je naveo da će prelazno predsjedničko vijeće imati dva posmatrača i sedam članova sa pravom glasa, uključujući predstavnike nekoliko koalicija, privatnog sektora i civilnog društva i jednog vjerskog vođu.

Vijeće je dobilo mandat da brzo imenuje privremenog premijera, rekao je on, dodajući da niko ko namjerava da se kandiduje na sljedećim izborima na Haitiju neće moći da postane privremeni premijer.

Bande kontrolišu do 80 posto glavnog grada

Henry je bio u Keniji kako bi potpisao sporazum o raspoređivanju međunarodnih sigurnosnih snaga da pomognu u borbi protiv nasilja, kada su bande napale policijske stanice i upale u dva najveća zatvora na Haitiju.

Teško naoružane bande kontrolisale su posljednjih dana ulice prijestolnice Haitija, Port Au Princea, zahtijevajući ostavku Henryja, koji je bio na čelu vlade Haitija od atentata na predsjednika Jovenela Moïsea 2021. godine.

Port Au Prince i okolne regije su pod jednomjesečnim vanrednim stanjem, a produžen je policijski sat uveden prošle sedmice, nakon eskalacije nasilja kada su naoružani članovi bandi zauzeli dva najveća zatvora i oslobodili hiljade zatvorenika.

Procjenjuje se da bande kontrolišu do 80 posto Port Au Princea, glavnog grada Haitija.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da je Henry izrazio želju da se vrati na Haiti, ali da sigurnosna situacija mora da se popravi prije nego što to bude moguće.

Izvor: Agencije