Kim: Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta

‘Nećemo oklijevati ni sekunde i promijenit ćemo historiju’, izjavio je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un.

'Nikada nećemo voditi dijalog i pregovore s Južnom Korejom', poručio je Kim Jong-un

Sjeverna Koreja ima veliku moć i upotrijebit ćemo svu silu budemo li napadnuti, izjavio je lider te azijske države Kim Jong-un na obilježavanju godišnjice sjeverno-korejske vojske.

“Ako neprijatelji pokušaju upotrijebiti silu protiv naše zemlje, donijet ćemo hrabru odluku. Nećemo oklijevati ni sekunde i promijenit ćemo historiju. Upotrijebit ćemo svu našu vojnu moć, a ona je velika, kako bi neprijatelja zbrisali sa zemlje“, izjavio je Kim Jong-un prilikom posjete tamošnjem Ministarstvu odbrane, piše Reuters, prenosi Hina.

Kada je spominjao neprijatelje, tada je prvenstveno mislio na svoje susjede, Južnu Koreju koju je označio kao neprijatelja broj jedan.

“Još jednom ponavljam, nikada nećemo voditi dijalog i pregovore s Južnom Korejom”, dodao je Kim Jong-un.

Prekid ekonomske saradnje s Južnom Korejom

U četvrtak se Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje izjasnila za ukidanje svih sporazuma o promovisanju ekonomske saradnje, potpisanih s Južnom Korejom, prenijela je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, navodeći da se odnosi dvije Koreje naglo pogoršavaju.

Skupština u Pjongjangu, koja preduzima formalne korake da se zvanično usvoji politika koju diktira vladajuća Radnička partija, glasala je za ukidanje svih zakona koji regulišu ekonomske veze sa zvaničnim Seulom.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi vezama s Pjongjangom, saopštilo je da akcija Sjeverne Koreje nije iznenađujuća i da će samo produbiti njenu izolaciju.

Otkako je preuzeo vlast 2011. godine, Kim je gurao državu u razvoj nuklearnog oružja i balističkih projektila čak i kada bi ekonomija posustala.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada