Palestinka u oronulom šatoru nema ništa čime će dočekati novu bebu

Hladnoća je nemilosrdna, a strah za sigurnost moje četvoro djece svakim danom je sve veći, rekla je Enas Warsh Agha.

Enas, čiju je kuću uništila izraelska vojska u Beit Lahiyi, u sjevernom Pojasu Gaze, živi u šatoru unutar škole (Al Jazeera)

Enas Warsh Agha, majka četvero djece, suočava se sa zastrašujućim izazovom da za otprilike dvije sedmice dočeka svoje peto dijete, u izuzetno teškim uslovima od početka izraelske agresije na pojas Gaze 7. oktobra prošle godine.

Enas, čiju je kuću uništila izraelska vojska u Beit Lahiyi, u sjevernom Pojasu Gaze, živi u šatoru unutar škole i teško korača, kao što pati i od visokog krvnog pritiska i dijabetesa izazvanog trudnoćom, a osim toga, ima i druge zdravstvene probleme.

“Hladnoća je nemilosrdna, a strah za sigurnost moje četvoro djece svakim danom je sve veći”, rekla je Enas.

“Zbunjena sam i ne znam kako da ih zaštitim od hladnoće, a dolazak mog petog djeteta je, opet, posebna priča.”

Borba za vatru

Otac, koji pokušava zapaliti malu vatru u šatoru kako bi ugrijao djecu, kaže: “Kiša nam ulazi u šator, a mi se borimo da zapalimo malo vatre kako bi se ugrijali”.

Palestinska porodica živi u teškim uslovima zbog nedostatka stambenog prostora za smještaj, nezaposlenosti, nedostatka osnovnih potrepština i potreba nove bebe koju iščekuju, što usložnjava teškoće sa kojima se nosi.

Izraelska vojska od 7. oktobra vodi razorni rat u Gazi koji je do četvrtka uzrokovao 27.840 poginulih i 67.317 ranjenih, većinom djece i žena, prema palestinskim vlastima, te izazvao ogromna razaranja i humanitarnu katastrofu bez presedana, prema Ujedinjenim narodima.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada