Irak traži da američka vojna koalicija napusti zemlju

Portparol iračke vojske kaže da je koalicija koju predvodi SAD postala faktor nestabilnosti i da prijeti da uplete Irak u ciklus sukoba.

Vozila američkih vojnika u zračnoj bazi al-Asad u provinciji Anbar u Iraku [John Davison/Reuters]

Portparol iračke vojske Yahya Rasool izjavio je danas da zbog ponovljenih američkih napada na oružane grupe u Iraku, a koje podržava Iran, vlada u Bagdadu želi da se okonča misija koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama u njegovoj zemlji.

Rasool je rekao da je koalicija koju predvodi SAD postala faktor nestabilnosti i da prijeti da uplete Irak u ciklus sukoba, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Američka vojska je saopštila da je u napadu u srijedu ubijen komandant Kataib Hezbollaha, grupe u Iraku koju podržava Iran, a koju Pentagon okrivljuje za napade na američke trupe i smrt tri vojnika prošlog mjeseca na sirijsko-jordanskoj granici.

Pregovori pauzirani

Razgovori između SAD i Iraka o budućnosti vojne koalicije počeli su u januaru, ali za manje od 24 sata tri američka vojnika su poginula u napadu u Jordanu za koji SAD kaže da su ga izvele grupe u Iraku i Siriji koje podržava Iran.

Razgovori su od tada pauzirani, a irački ministar vanjskih poslova Fuad Husein pozvao je na njihov nastavak u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom ranije u utorak.

Međunarodna vojna koalicija predvođena SAD-om stacionirana je u Iraku radi borbe protiv oružane grupe ISIL.

Sjedinjene Američke Države imaju 2.500 vojnika u Iraku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada