Američki zastupnički dom odbacio zaseban zakon o pomoći Izraelu

Mnogi koji su glasali protiv zakona kao razlog su naveli kontinuiranu ofanzivu Izraela u Pojasu Gaze, pozivajući na jaču zaštitu ljudskih prava u regiji.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da će uložiti veto ukoliko se zakon usvoji bez stavke o pomoći Ukrajini (Reuters)

Zastupnički dom Američkog kongresa odbacio je nacrt zakona koji su predložili republikanci, a koji uključuje paket od 17,6 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, izostavljajući dodatnu pomoć Ukrajini, prenosi Anadolija.

Za nacrt je glasalo 250 zastupnika, a protiv 180, od čega 166 demokrata i 14 republikanaca. Za usvajanje zakona bila je potrebna dvotrećinska većina u ovom domu.

Mnogi koji su glasali protiv zakona kao razlog su naveli kontinuiranu ofanzivu Izraela u Pojasu Gaze, pozivajući na jaču zaštitu ljudskih prava u regiji.

Biden zaprijetio vetom

Predsjedavajući republikanskog Zastupničkog doma Mike Johnson rekao je u nedjelju da je zakon “još gori od očekivanog”.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da će uložiti veto ukoliko se taj zakon usvoji bez stavke o pomoći Ukrajini.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.585 Palestinaca i ranivši 66.978, dok se vjeruje da je gotovo 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada