Iran postavlja temelje za izgradnju četvrtog nuklearnog reaktora

Reaktor će imati niz primjena, uključujući ispitivanje goriva i nuklearnih materijala, proizvodnju radioizotopa i radiofarmaceutika.

Iran trenutno ima jednu aktivnu nuklearnu elektranu u priobalnom gradu Bushehr, čija je izgradnja počela 1970-ih (AFP)

Nekoliko dana nakon što je objavio izgradnju kompleksa nuklearnih elektrana na jugu, Iran je obznanio da je počeo izgradnju novog nuklearnog reaktora za istraživanja u Isfahanu.

Iranska novinska agencija citirala je šefa Iranske organizacije za atomsku energiju Mohammada Islamija.

„Danas je počeo proces izlijevanja temelja reaktora na jednoj lokaciji u Isfahanu”, rekao je.

Centar za nuklearna istraživanja u Isfahanu do sada je obuhvatao tri reaktora. Agencija je saopćila da se novi reaktor od deset megavata gradi kako bi se napravio snažan izvor neutrona, te da da će imati niz primjena, uključujući ispitivanje goriva i nuklearnih materijala, proizvodnju radioizotopa i radiofarmaceutika.

Osim Isfahana u Iranu postoje i drugi istraživački reaktori u industrijskom gradu Araku i u blizini Teherana.

Nove elektrane na jugu zemlje

Islami je prije nekoliko dana govorio o izgradnji četiri nuklearne elektrane na krajnjem jugu zemlje u zaljevskoj regiji Hormozgan. Očekuje se da će one proizvesti 5.000 megavata električne energije nakon završetka procesa izgradnje.

Iran trenutno ima jednu aktivnu nuklearnu elektranu u priobalnom gradu Bushehr, čija je izgradnja počela 1970-ih uz pomoć njemačkih kompanija, a završena uz pomoć Rusije.

Teheran je podvrgnut strogim američkim sankcijama od 2018. godine, kada se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao iz historijskog nuklearnog sporazuma, što je ublažilo sankcije Iranu u zamjenu za nametanje ograničenja na njegove nuklearne aktivnosti kako bi spriječio razvoj nuklearne bombe.

Iran je uvijek poricao ambicije za razvijanje sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja, tvrdeći da su njegove aktivnosti u miroljubive svrhe.

Izvor: Agencije