Britanskom kralju Charlesu dijagnosticiran rak

Charles je prošlog mjeseca proveo tri noći u bolnici gdje je bio podvrgnut korektivnom zahvatu zbog povećane prostate.

Charles (75) je postao kralj u septembru 2022. nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete (Reuters)

Britanskom kralju Charlesu dijagnosticiran je oblik raka, te će odgoditi sve svoje javne dužnosti, objavila je Buckinghamska palača u ponedjeljak, prenosi Hina.

Charles (75), koji je postao kralj u septembru 2022. nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete, “potpuno je pozitivan” u vezi sa svojim liječenjem i raduje se povratku na javne dužnosti što je prije moguće, saopćila je palača.

Charles je prošlog mjeseca proveo tri noći u bolnici gdje je bio podvrgnut korektivnom zahvatu zbog povećane prostate.

Palača je saopćila da je tokom boravka u bolnici uočen zaseban zdravstveni problem koji izaziva zabrinutost. Naknadni dijagnostički testovi identificirali su oblik raka, ali nisu objavljene nikakve dodatne pojedinosti o prirodi bolesti.

Nastavlja obavljati dužnosti

Kraljevski izvor rekao je da se ne radi o raku prostate.

“Njegovo veličanstvo danas je započelo raspored redovitih tretmana, a tokom tog vremena doktori su mu savjetovali da odgodi dužnosti u javnosti”, saopćila je palača.

“Tokom ovog razdoblja, Njegovo Veličanstvo će nastaviti obavljati državne poslove i službenu papirologiju kao i obično.”

Palača je saopćila da je “kralj zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovom nedavnom bolničkom zahvatu”.

“Kralj ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog liječenja. Njegovo veličanstvo odlučilo je objaviti svoju dijagnozu kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će to pomoći u razumijevanju javnosti za sve one diljem svijeta koji su pogođeni rakom”, saopćeno je.

Izvor: Agencije