Udari SAD-a i Velike Britanije na jemenske Huse: Šta znamo do sada

Husi kažu da ostaju nepokolebljivi i nakon posljednje serije napada na njihovu infrastrukturu.

Studenti i profesori se okupljaju kako bi pokazali podršku Palestincima u pojasu Gaze i nedavnim napadima Husa na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu u Saani, Jemen, 31. januara 2024. [Khaled Abdullah/Reuters]

Grupa Husi u Jemenu ponovo je saopćila da njeni napadi usmjereni na zaustavljanje izraelskog rata na Gazu neće prestati, uprkos tome što su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo u subotu pokrenule desetine napada na njihovu infrastrukturu.

Najnoviji udari na Huse, uz podršku šest drugih saveznika, uslijedili su dan nakon što je Washington pokrenuo desetke napada na naoružane grupe u Iraku i Siriji za koje je rekao da imaju podršku Irana.

Husi su u početku napadali samo brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru u znak solidarnosti s Palestincima, ali su svoje napade proširili na britanske i američke brodove nakon što su Washington i London započeli napade u infrastrukturu Husa u Jemenu.

Hajde da pogledamo koje su mete Husa napadnute, kakvo je oružje korišteno i kako su Husi reagovali na to.

Koje su mete Husa napadnute?

SAD i Velika Britanija su u subotu, 3. februara, pokrenule niz napada na područja pod kontrolom Husa u Jemenu. Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) saopćila je da je i u nedjelju pogodila protubrodsku raketu Husa u Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija su saopćile da su u subotu gađale 36 položaja Husa u Jemenu. Glasnogovornik vojske Husa Yahya Saree rekao je da je glavni grad Sanaa također među mjestima napadnutim u subotnjim napadima. Za sada nije bilo izvještaja o žrtvama.

Ciljevi SAD-a i saveznika su uključivali podzemna skladišta, komandne i kontrolne centre, raketne sisteme, skladišta i lokacije za radare i helikoptere, navodi CENTCOM.

Američka vojska je saopćila da je pogodila 36 meta Husa na 13 lokacija, ali kao i kod mnogih prethodnih napada na Jemen od početka rata u Gazi, suzdržala se od otkrivanja dodatnih detalja. Ovo je bila treća velika zajednička operacija protiv Husa u dvije sedmice.

SAD je također najavio udare na nekoliko protubrodskih krstarećih projektila za koje su rekli da predstavljaju prijetnju njihovim vojnim i komercijalnim brodovima koji putuju kroz vode u blizini Jemena.

Vojska jemenske grupe, poznata i kao Ansarallah, saopćila je da je bila meta 48 napada na više provincija, uključujući 13 na Saanu i okolna područja, 11 na Taiz, devet na Hodeidah, sedam na al-Baydu, sedam na Hajjah i jedan na Saadi. Vojska je izvijesila da nije bilo žrtava.

Koje je oružje korišteno u napadima na Jemen?

Ciljeve Husa su gađali i borbeni avioni i vojni brodovi američke vojske, kao i borbeni avioni britanskog ratnog zrakoplovstva.

U napadima su učestvovali borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dwight D Eisenhower, britanskog borbenog aviona Typhoon FGR4 i razarača američke mornarice USS Gravely i USS Carney, prema američkim zvaničnicima i vlastima britanskog ministarstva odbrane koje citira Associated Press.

Američki brodovi ispalili su rakete Tomahawk iz Crvenog mora, navodi se.

Udari zasad nisu odvratili Huse da nastave lansirati rakete i bespilotne letjelice na komercijalna plovila povezana s Izraelom i vojne brodove SAD-a i Velike Britanije u Crvenom moru i Adenskom zaljevu gotovo na dnevnoj bazi.

Husi kažu da će napadi, koji su poremetili globalnu trgovinu, prestati kada Izrael prekine vatru u Gazi.

Ko je bio meta u Iraku i Siriji i zašto?

Udari u Jemenu izvedeni su dan nakon što je SAD izveo napad na ciljeve Islamskog otpora u Iraku, koalicije naoružanih grupa povezanih s Iranom, koja je 28. januara ubila tri američka vojnika u bazi u Jordanu.

Američka vojska saopćila je da su njene snage pogodile 85 ciljeva u Siriji i Iraku koji su povezani s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC) i političkim i vojnim grupama te zemlje.

Neke od naoružanih grupa, koje su dio “osovine otpora” koju podržava Iran, izvele su desetke napada na američke interese u regiji od početka brutalnog rata Izraela u Gazi. Oni zahtijevaju od Izraela da proglasi prekid vatre i dozvoli prolaz humanitarne pomoći u palestinsku enklavu suočenu sa nedostatkom hrane i lijekova. Grupe su obećale da će se boriti protiv američkog vojnog prisustva u Siriji i Iraku i drugim mjestima, jer američko prisustvo smatraju “okupacijom” njihovih zemalja.

Američke baze u Iraku, posebno baza Ain al-Asad, također su bile izložene stotinama napada u posljednjih nekoliko godina. Bazu je IRGC gađao raketama i nakon što je Washington ubio najvišeg generala IRGC-a Qassema Soleimanija u januaru 2020. U napadu odmazde na bazu ranjeno je više američkih vojnika, ali nijedan nije ubijen.

Oružane grupe koje podržava Iran kontrolišu iračku stranu granice i slobodno se kreću u Siriju i iz nje, gdje sarađuju sa saveznicima iz utjecajnog libanskog Hezbollaha i drugih šiitskih oružanih grupa. Teheran pruža glavnu vojnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Šta je pogođeno u smrtonosnim udarima u Iraku i Siriji?

Američka vojska doletjela je bombardera B1 iz SAD-a kako bi pogodila ciljeve u Iraku i Siriji.

Saopćeno je da su rakete pogodile komandne i kontrolne štabove, obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta dronova i municije i druge objekte povezane sa snagama Quds, vanjskim operativnim ogrankom IRGC-a.

Sirijski opozicioni aktivisti rekli su da su napadi pogodili bazu Imam Ali u blizini pograničnog sirijskog grada Boukamal, bazu Ein Ali u Quriyi, južno od strateškog grada Mayadeen, i radarski centar na planini u blizini glavnog grada provincije koji se također naziva Deir el-Zour.

Rami Abdurrahman, koji vodi Sirijsku opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, rekao je da je u tim napadima ubijeno 29 boraca, prenosi AP. Al Jazeera nije mogla nezavisno provjeriti podatke o žrtvama.

Rakete su također pogodile granični prijelaz poznat kao Humaydiya, kojeg milicija koristi kao prijelaz između Iraka i Sirije.

Glasnogovornik iračke vlade Bassim al-Awadi rekao je da je u graničnim udarima ubijeno 16 ljudi i nanesena je “značajna šteta” kućama i privatnim posjedima.

Snage narodne mobilizacije (PMF), koalicija milicije koju podržava Iran, a koja je nominalno pod kontrolom iračke vojske, saopćila je da su rakete u zapadnom Iraku pogodile punkt za logističku podršku, tenkovski bataljon, artiljerijsku stanicu i bolnicu. PMF je saopštio da je 16 osoba ubijeno i 36 ranjeno, a da vlasti tragaju za drugim nestalim osobama.

Islamski otpor u Iraku, koji je odgovoran za napad na američku bazu u Jordanu, ponovo je gađao američke baze u Iraku i Siriji nekoliko sati nakon američkih napada. Najavili su da će nastaviti s napadima.

Kako su reagirale vlade?

Iran, Irak i Sirija brzo su osudili američke udare, za koje su rekli da krše suverenitet obje zemlje. Reakcije dolaze dok irački političari sve više raspravljaju o “izgodnu” američkih trupa iz zemlje.

Zajedno s Hamasom, Teheran je rekao da napadi služe za zaštitu Izraela, jer skreću pažnju od njegovih napada na Palestince. Izrael je od oktobra ubio više od 27.000 Palestinaca u Gazi, većinom djece i žena.

Velika Britanija i EU podržale su Washington, dok su analitičari izrazili zabrinutost da bi ciklus nasilja mogao dovesti do sveopšteg rata u cijeloj regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije