Kako je svijet reagovao na američke napade na Irak i Siriju

Iran, Irak i Sirija osudili su američke napade, istakavši da će produbiti regionalne tenzije.

Zapovjednici američke vojske čekaju lijesove s posmrtnim ostacima trojice vojnika poginulih u Jordanu (AP)

Sjedinjene Američke Države izvele su niz zračnih napada na ciljeve povezane s Iranom u Iraku i Siriji u znak odmazde za prošlosedmični napad u Jordanu u kojem su poginuli američki vojnici.

Irak je u subotu saopćio da je 16 osoba, među kojima su i civili, ubijeno na njegovom tlu, dok je posmatračka grupa izvijestila da je u Siriji ubijeno 18 osoba.

Washington je upozorio na nove napade, čiji je navodni cilj odvraćanje napada “osovine otpora” koju podržava Iran usred izraelskog rata protiv Gaze. Nakon napada koji su izvedeni noćas, američki predsjednik Joe Biden je rekao: “Naš odgovor je počeo danas. Napadi će biti nastavljeni u vrijeme i na mjestima koje SAD izabere.”

Evo kako je svijet reagovao na američke akcije:

Iran

“Napadima su prekršeni suverenitet i teritorijalni integritet Iraka i Sirije, međunarodno pravo i Povelja Ujedinjenih naroda”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani.

“Uz podršku nemilosrdnim i barbarskim napadima cionističkog režima na stanovnike Gaze i Zapadne obale, te vojne napade na Jemen i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje, sinoćnji napadi na Siriju i Irak su još jedna avaturistička akcija i strateška greška američke vlade koja će rezultirati samo povećanjem napetost i nestabilnosti u regiji”, dodao je.

Irak

“Ova agresivna akcija će dovesti sigurnost u Iraku i regiji na rub provalije”, saopćila je vlada Iraka, demantujući tvrdnje Washingtona o koordinaciji zračnih napada s Bagdadom, nazivajući ih “lažnim” i ističući da “imaju za cilj obmanjivanje međunarodnog javnog mnijenja”.

“Irak još jednom poručuje da neće dozvoliti da se naša zemlja pretvori u polje obračuna i sukoba”, rekao je glasnogovornik vlade Basim Alwadi.

Glasnogovornik iračke vojske Yahya Rasool rekao je da napadi “predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti do katastrofalnih posljedica u Iraku i regiji”.

Sirija

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije saopćilo je da napadi “raspiruju sukob na Bliskom istoku”, dodajući da Washington “krši suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost Sirije i njenih građana, još jednom dokazujući da je glavni izvor globalne nestabilnosti”.

“Područje koje je na meti američkih napada u istočnoj Siriji je isto ono područje na kojem se sirijska vojska bori protiv ostataka terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), što potvrđuje da SAD radi na tome da oživi rad ove organizacije i koristi je kao ‘terensko oružje’”, navode.

“Napadi SAD-a nemaju nikakvog opravdanja, osim pokušaja da se oslabi sposobnost sirijske armije i njenih saveznika u borbi protiv terorizma”, ističu.

Islamski otpor u Iraku

Koalicija oružanih grupa protiv SAD-a i Izraela u Iraku, koja je ranije ove sedmice “obustavila” svoje napade, rekla je da je lansirala dronove na američku bazu u Erbilu.

Mahmoud Abdelwahed, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz Bagdada, rekao je su iračke grupe projektilima napale vojnu bazu al-Tanf u Siriji u kojoj se nalazi američko osoblje, kao i bazu Ain al-Assad na zapadu Iraka.

Hamas

“Najoštrije osuđujemo američku agresiju na Irak i Siriju i smatramo je opasnom eskalacijom, povredom suvereniteta dvije arapske zemlje i prijetnjom njihovoj sigurnosti i stabilnosti regije, koja je u službi okupatorske ekspanzionističke agende i prikrivanja njenih zločina nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze”, navedeno je u saopćenju Hamasa.

“Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je odgovorna za posljedice ove brutalne agresije na Irak i Siriju, kojom se doljeva ulje na vatru”, ističe Hamas.

Evropska unija

“Svi bi se trebali suzdržati od dalje eskalacije”, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Iako se nije direktno referirao na američke napade, Borrell je ponovo upozorio da je Bliski istok “bure baruta”, ukazujući na rat u Gazi, nasilje duž libanske granice, bombardovanja u Iraku i Siriji te napade na brodove na Crvenom moru.

Velika Britanija

“Velika Britanija i SAD su pouzdani saveznici. Ne bismo komentarisali njihove operacije, ali podržavamo njihovo pravo da odgovore na napade”, navedeno je u saopćenju glasnogovornika britanske vlade.

“Mi već dugo osuđujemo destabilizujuće aktivnosti Irana širom regije, uključujući pružanje političke, finansijske i vojne podrške brojnim militantnim grupama”, dodaju.

Poljska

“Grupe koje podržava Iran se mjesecima i godinama igraju vatrom i to im se sada obilo o glavu”, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Šef Zastupničkog doma SAD-a

Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, optužio je predsjednika Joe Bidena da “umiruje” Teheran nakon napada [na Irak i Siriju, ali ne i na Iran], ističući da “samo jaka Amerika može doprinijeti promociji mira”.

Analitičari

“Nisam iznenađen osvetom i odmazdom Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je za Al Jazeeru HA Hellyer, vojni analitičar iz ekspertske organizacije Royal United Services Institute sa sjedištem u Velikoj Britaniji, dodajući da ako SAD želi deeskalaciju, a ne rat sa Iranom, rješenje leži u Gazi.

“Washington nije uspio uspostaviti prekid vatre u Gazi što bi, prema mom mišljenju, značajno smanjilo napetosti u regiji i umanjilo mogućnost eskalacije kojoj trenutno svjedočimo, a koja će se vjerovatno nastaviti i u narednim danima i sedmicama”, dodao je.

Joshua Landis, profesor i direktor Centra za bliskoistočne studije na Univerzitetu u Oklahomi, rekao je za Al Jazeeru da političari u Washingtonu vrše pritisak na Bidena da odlučnije reaguje, dok se bliže američki predsjednički izbori.

“On mora odgovoriti, ali je u isto vrijeme jasno dao do znanja da ne želi eskalaciju, a to znači dvije stvari; on može napadati Sirijce, to je lako i nikoga nije briga za sirijsku vladu, ali Amerikancima je stalo do iračke vlade.”

“Amerika ne želi biti izbačena iz Iraka, naročito ne prije izbora u novembru”, dodao je Landis.

Izvor: Al Jazeera