Protest poljoprivrednika u Varšavi protiv politika EU-a i ukrajinskog žita

Poljski premijer je istakao da Unija mora riješiti probleme stvorene njenom odlukom da otvori svoje granice za uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda nakon ruske invazije.

Poljski poljoprivrednici okupili su se u centru Varšave (Kacper Pempel / Reuters)

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da ne može isključiti mogućnost proširenja zabrane na uvoz ukrajinskih žitarica na druge proizvode, ukoliko Evropska unija ne zaštiti poljsko i evropsko tržište.

“Razgovaramo o tome da bi bilo moguće proširiti embargo na druge proizvode ako Evropska unija ne pronađe efikasniji način da zaštiti poljsko i evropsko tržište”, rekao je Tusk na konferenciji za medije u Pragu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Više hiljada poljskih poljoprivrednika izašlo je na ulice Varšave, trubeći i noseći zastave, što predstavlja eskalaciju protesta koji je izbio početkom februara protiv uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i Zelenog plana Evropske unije. 

Poljoprivrednici širom Evrope sedmica protestuju protiv uvjeta koje im nameću evropske regulacije zbog borbe protiv klimatskih promjena te protiv povećanja troškova i nečega što nazivaju nepravednom konkurencijom izvan EU-a, a naročito Ukrajine, podsjeća Hina.

Protest protiv ‘zelenog plana’

Poljski poljoprivrednici okupili su se u centru Varšave prije nego što su se zaputili prvo prema parlamentu, a potom prema uredu premijera.

Poljski poljoprivrednici su započeli niz protesta širom zemlje ranije ovog mjeseca (Kuba Stezycki / Reuters)

“Protestujemo jer želimo da se ukine ‘zeleni plan’ jer će naše farme dovesti do bankrota svojim troškovima … koji nisu uporedivi s onim što žanjemo i koliko smo plaćeni”, rekao je 31-godišnji Kamil Wojciechowski, poljoprivrednik iz mjesta Izbica Kujawska u centralnoj Poljskoj.

“A to koliko nas se za naš rad plaća se smanjilo zbog priliva žita iz Ukrajine i to je naš drugi zahtjev – blokirati priliv žita iz Ukrajine”, dodao je.

‘Nećemo odustati’

Poljski poljoprivrednici su započeli niz protesta širom zemlje ranije ovog mjeseca, koji su uključivali gotovo potpunu blokadu svih graničnih prijelaza s Ukrajinom te poremećaje u lukama i na saobraćajnicama širom zemlje.

“Nećemo odustati. Nemamo izbora. Naše farme će bankrotirati, izgubit ćemo svoj glavni izvor zarade”, rekao je 47-godišnji Pawel Walkowiak, proizvođač žita i kukuruza iz mjesta Konarzewo na zapadu Poljske.

Poljski premijer je istakao da Unija mora riješiti probleme stvorene njenom odlukom da otvori svoje granice za uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda nakon što je Rusija započela invaziju na svog susjeda početkom 2022. godine.

Izvor: Agencije